IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Няма заплаха за финансовата стабилност заради спрените евросредства

До края на месеца могат да бъдат отблокирани плащанията по "Околна среда", заяви вицепремиерът

14:00 | 14.07.14 г. 6
Златанова: Няма заплаха за финансовата стабилност заради спрените евросредства

Финансовата стабилност на страната не е заплашена заради спрените евросредства по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Това заяви пред БНР вицепремиерът Зинаида Златанова.

Тя посочи, че европейската солидарност е много важен източник за публични разходи, които България ползва от години и ще продължава да ползва.

„Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и от гледна точка на това, което се коментира като актуализация в някои сектори, които се дискутират“, каза вицепремиерът.

По отношение на спряната Оперативна програма "Околна среда" Златанова заяви, че има много голям напредък по отстраняване на слабостите в системата, които, по думите й, в последните години, са довели до спирането на плащанията.

„Имам надежда, че до края на този месец можем да отблокираме плащанията по "Околна среда". Това са около 1 млрд. лева“, коментира вицепремиерът.

Припомняме, че от ноември 2013 г. плащанията по програмата са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините.

За Оперативна програма "Регионално развитие" Златанова подчерта, че се работи активно по проверките, които трябва да се извършат и по отстраняване на слабостите. Отблокиране на парите ще стане вероятно през есента, смята Зинаида Златанова.

По повод скандала с Фонд "Земеделие" вицепремиерът увери, че са предприети всички мерки, за да няма системни проблеми за бенефициентите. Тя увери, че те ще могат да получат финансирането си, за да бъдат избегнати потенциални загуби в края на годината.

При условие, че бъде избрано ново ръководство на Фонда, няма риск от загуби за бенефициентите, категорична е Златанова. За нея трябва да бъде избрано ново ръководство на Фонда, което бързо и оперативно да започне изпълнението на задачите.

Относно идеята на БНБ да се криминализира публичното говорене за банките вицепремиерът заяви, че решението на законодателя ще бъде по целесъобразност.

„Това означава, че законодателят е свободен да прецени размера на обществената опасност на тези деяния, обществените нагласи, системата на Наказателния кодекс като цяло и най-добре да прецени как да се наказват тези деяния. Убедена съм, че идеята далеч не е цензуриране на медии или на гражданско общество. Духът на закона е да се запази банковата система от безотговорно поведение“, каза Златанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
Graf
преди 9 години
Вярно е, но е вярно, че продължаваме да стоим стабилно. :)Факт е, че като падне правителството ще пуснат и плащанията. И на това трябва да свикнем. Че от Брюксел ще манипулират политическите процеси. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
до месец няма да я има Златанова и думите и няма да значат нищо целта е сега да не бъде подгоненавсеки обещава че другия ще изпълнява -педераска работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Според мен това мнение можеше да е вярно миналата година. Точно сега не съм убеден че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Няма значение от къде ти е излязло, важното е да издържиш :)Така правят истинските мъже. Другото е за слабаци ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Да де ама това "справяне" ни излезе през ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
незнам какво мислите вие, ама ние излязохме най-стабилната страна в света. Нито криза, нито спрени средства, нито банкови проблеми могат да разклатят нашата стабилност. :)Щегата настрана, ама все още се справяме а останалата Европа от кога подсмърча пред МВФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още