fallback

ГЕРБ напускат парламента*

Актуализацията на бюджета няма да бъде гласувана

11:01 | 30.07.14 г. 26

ГЕРБ напускат парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на групата на депутатите си и "совалка" с председателя на Народното събрание Михаил Миков и БСП.

Борисов пожела приятна игра на БСП и обяви, че отговорността за проблеми в държавата през следващите три месеца ще е тяхна, защото няма да има актуализация на бюджета.

„Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, като БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викаме "Oставка", в последните три дни да им дадем възможност да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС“, „коалиция КТБ“, каза Борисов.

Той обясни, че партията му много е искала да помогне на президента и на служебното правителство, но няма как да направи това.

Борисов посочи, че е попитал „най-държавнически“ лидера на БСП Михаил Миков ще подкрепи ли БСП бюджета или не. По думите му Миков му отвърнал, че няма да го подкрепят, защото „моите са се втвърдили, редим листи, няма да го направим. Ами като няма да си го подкрепите, ние ли, които сме му искали оставката на четири вота“, запита се Борисов.

Напускането на ГЕРБ идва ден след като заедно с ДПС прокараха на първо четене актуализацията на бюджета на държавата и на Здравната каса. БСП бяха против и посрещнаха вота на ДПС и ГЕРБ с викове „Горчиво“.

БСП: ГЕРБ са с гузна съвест

БСП не се изненада от отказа на ГЕРБ да участва в работата на парламента до разпускането му, въпреки че опозицията настояваше да се приеме окончателно актуализацията на бюджета, както и парламентът да вземе решение, с което да даде право на служебното правителство да подписва споразумения с международни институции и да взима дълг, ако се наложи.

„Обърнаха се на 180 градуса. Това не е изненада за нас, това е показателно за „предвидимата“ политическа сила ГЕРБ и ако българските граждани искат такава сила да води управлението на държавата, нека да си дадат доверието на нея“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Според него се правят задкулисни опити да се дадат повече правомощия на служебното правителство. „ГЕРБ са усетили, че стават участници в един грабеж с подписването на един празен чек на служебното правителство. Очевидно при бабуването на президента с тайното съгласие на ГЕРБ и на ДПС искаха да се разпореждат с държавните финанси, с финансите на данъкоплатците и може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса“, посочи Мерджанов.

Той смята, че ГЕРБ е влязла в собствения си капан, защото вчера по тяхно предложение беше гласувано извънредно заседание на 4 август заради актуализацията, въпреки че по правилник Народното събрание трябваше да е във ваканция от 1 август и сега трябва да излезе от тази ситуация.

По-рано днес Янаки Стоилов призова обществото да реагира, ако се приеме окончателно актуализацията. „Това решение крие много рискове и и висока цена“, предупреди той.

Според депутата Мая Манолова Борисов се е уплашил, защото бъдещата коалиция ГЕРБ-ДПС е била изобличена. Поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се случи, коментира тя, като все пак изрази надежда, че ще бъдат прокарани промените в бюджета на Здравната каса.

Парламентът приключва работата си и всички политически сили са го приели. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той увери, че ще идва в Парламента, докато той не бъде разпуснат с указ на президента.

Миков обаче отказа да коментира разговора си с Борисов и припомни, че що се отнася до актуализацията на бюджета социалистите са имали принципна и ясна позиция.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също посочи, че народните представители от партията ще са в пленарната зала в понеделник, когато трябва да се приемат на второ четене актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса, с готовност да я подкрепят.

„Така разбираме своята политическа отговорност. Оттук нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да е и отговорността пред лекарите и пред цялото общество. Тази отговорност, както я разбира ДПС, е да подкрепим двата акта“, заяви лидерът на движението.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
fallback