fallback

И КФН предлага Съветът за финансова стабилност да се събере заради КТБ

Важно е банката да бъде оздравена чрез всички законови възможности за съхраняване на интересите на вложители и инвеститори, заяви Стоян Мавродиев

17:59 | 19.09.14 г. 1

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев ще предложи на финансовия министър Консултативният съвет по финансова стабилност да се събере, за да обсъди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Мавродиев съобщи това, след като се срещна в БСК с експертния съвет за оздравяването на КТБ, в който се обединиха работодатели и представители на синдикатите.

Той се ангажира да внесе незабавно идеите на синдикати и работодатели за оздравяване на поставената под особен надзор банка в Съвета за финансова стабилност, в който участват той като председател на КФН, гуверньорът на БНБ и министърът на финансите.

Миналата седмица и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска Консултативният съвет за финансова стабилност да се събере заради казуса „КТБ“.

„Ще поискам свикването на този съвет, за да може в спешен порядък да бъдат обсъдени техните идеи и да се предложат работещи решения за намиране на добрия изход от кризата“, обясни той. И допълни, че Съветът е национален орган, който според европейските правила отговаря за стабилността на финансовата система и отстраняването на подобни рискове.

Мавродиев коментира, че КФН споделя общата тревога и загриженост за проблема с КТБ. „И според нашия анализ, и според анализа на работодателите и синдикатите, той създава системен риск за българската финансова система – не само за банковия, а и за небанковия сектор“, коментира той.

По негови думи този проблем се отразява на застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и т. н. „Очевидно е, че има системен риск, когато проблемите на банка – в случая номер четири, се прехвърлят както върху огромен брой вложители, физически лица и компании, така и върху множество организации, наши поднадзорни лица“, каза председателят на КФН.

„Дефинитивно и твърдо съм за оздравяване на банката“, декларира Мавродиев. Според него трябва да се вземат най-добрите работещи решения в полза на обществото.

Той подчерта, че е важно банката да бъде оздравена и трябва да се търсят всички законови възможности за съхраняването на интересите както на вложителите, така и на инвеститорите в акции на компании от групата КТБ.

„Отсъствието на информация прави проблема по-страшен“, коментира председателят на БСК Сашо Дончев. Той се надява след свикването на Съвета за финансова стабилност обществото да има по-голяма яснота за случващото се с КТБ. Сашо Дончев за пореден път заяви, че банката трябва да бъде оздравена, но не за сметка на бюджета.

„Ние сме за намирането на най-доброто решение за цялата финансова система“, заяви и председателят на КРИБ Огнян Донев.

На въпрос дали намирането на решение за съдбата на КТБ трябва да мине непременно през следващото Народно събрание участниците в срещата заявиха, че поради липсата на достатъчно информация няма как да отговорят.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
fallback