IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ не прие подкрепата на ДПС

Партията на Борисов няма да води повече преговори с Движението

17:49 | 14.10.14 г. 9
<p>
	Преговорите между двете партии продължиха три часа в НС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Преговорите между двете партии продължиха три часа в НС. Снимка: БТА

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството и повече няма да води преговори с Движението за участие в мнозинството, което ще подкрепя правителството.

Това стана ясно след тричасовите преговори между двете партии в Народното събрание. Въпреки че отказа подкрепата на ДПС, ГЕРБ призна, че между програмите на двете формации има единствено сходство. „Ние сме категорични, че с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление“, каза Цецка Цачева след срещата в парламента.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ допълни, че партията не може да разбере защо ДПС е застанало в анти-ГЕРБ коалиция след изборите през 2013 година.

„Ние категорично отричаме да създаваме коалиция анти-ДПС“, допълни тя. Най-доброто решение според нас е ДПС да получи една пауза в управлението на страната, отбеляза обаче Бъчварова.

Тя даде да се разбере, че партията й не приема и изискването в мнозинството да няма националистически формации и припомни, че миналият кабинет е съществувал с негласната подкрепа на „Атака“.

Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че от 18-те си приоритета, около които ГЕРБ води преговорите, по 12 с ДПС е констатирано пълно сходство, а по 6 - принципно сходство.

Пълно съвпадение има по темите, свързани с евроатлантическата ориентация на България, стимулиране на инвестициите, изпълнение на международните ангажименти, възстановяване на плащанията. Стоянова обяви за изненадващо съвпадението в програмите на ГЕРБ и ДПС в сектор „Сигурност“. И двете формации са за промени в законите за МВР, ДАНС и ГДБОП.

Сред 6-те теми, по които има принципно съвпадение, но и нюанси на позициите, е въпросът за КТБ.

Менда Стоянова се обърна към вложителите да имат търпение и обяви, че те може да бъдат сигурни за парите си. „Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, каза Менда Стоянова. И ГЕРБ, и ДПС са за специално законодателство по казуса КТБ.

Макар и да получиха отказ за нови преговори, ДПС обявиха, че остават на позицията си, че ще подкрепят само кабинет на малцинството. „Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото такова политическо животно няма“, категоричен беше Йордан Цонев. Той обясни отново и че движението няма да подкрепи кабинет на мнозинство, подкрепено от националистически формации.

„ДПС няма да чука на заключени врати, за нас властта не е самоцел“, каза и другият член на преговарящия екип на ДПС - Алиосман Имамов. Той коментира и протестите срещу ДПС за получените мандати с малко гласове. „Това е синдромът на кюстендилския паун – надуто и високомерно поведение тип чрез ксенофобия към политическа кариера“, каза той.

Според Йордан Цонев пък бунтовете срещу ДПС по места са проява на анти–ДПС коалиция, която има за цел да оправдае присъствието на националистически формации в новото правителство.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 10
LuckyYou
преди 9 години
ДПС и ГЕРБ ВЕЧЕ са се споразумели. Разбира се, че ще се опитат да замажат очите на хората, но много скоро ще си проличи. Те практически са еднакви партии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Няма да я приемат явно, но тайно ще си разпределят порциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
И правилно. Явно е че ДПС е вредна а всичко Българско.http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
Markoni
преди 9 години
Това май е за пред хората само. Не им вярвам - мисля че коалицията ще е неофициална, скрепена здраво от мотива да не си разследват един на друг "зулумите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Anyone
преди 9 години
Коалицията е готова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
цяло чудо ще е ако някой успее да му изтръгне на сокола властта, агент Сава и агент Павел са си *** капаците, ех ако можеше някой да ги гръмне ... де тоя късмет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
В ДПС има ужасен страх ако са извън властта или ако скрито не дърпат конците.Който се хванал с тях след 1-2 мандата изчезва от политическата сцена.Добре че ГЕРБ поне в това проявиха малко здрав разум. По-добре управление с РБ и Патриотичния фронт а мафията ДПС вън отвсякъде заедно с всички нейни корумпирани кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Ще е цяло чудо ако ДПС остане извън властта, но аз не бих се радвал предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
Вън на партия ДПС от управлението и властта завинаги!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още