IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздвижване на трудовия пазар през 2014 г. отчетоха учени

След 2025 г. ще има все по-малко хора на пазара на труда, прогнозират икономистите на БАН

13:22 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Раздвижване на трудовия пазар през 2014 г. отчетоха учени

Доброто развитие на икономиката подобри ситуацията на пазара на труда през 2014 година. Този извод направи икономистът Любомир Иванов при представянето на поредния годишен доклад за развитието на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН.

При запазване на темповете на растеж в следващите години безработицата ще продължи да намалява, а заетостта да расте, прогнозира той.

2014 година беше преломна за пазара на труда у нас и беше белязана от две тенденции - едновременно увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата, отчете той.

Основният фактор, който допринесе за позитивната динамика, е икономическото развитие. През 2104 г. имаше ускорен икономически растеж за трета поредна година и всички сектори на икономиката отбелязаха ръст на добавената стойност, което се отрази благоприятно на трудовия пазар, каза експертът.

През 2014 г. реалният БВП стигна нивото си от 2008 г., но заетостта е с 10 на сто по-ниска, тоест компенсирали сме спада, но с по-ниска заетост, констатира Иванов. По думите му за последните години пазарът на труда е преминал през оптимизиране и е постигната увеличена производителност на труда. Той прогнозира, че това ще продължи и през тази година.

Икономистите констатират и съществено намаление в нивото на безработицата – към края на 2014 година е достигнала 11,5%. Според анализаторите около две трети от понижението се дължи на увеличаването на заетостта, а една трета – от напусналата работна сила.

Икономическата активност за миналата година също е отбелязала най-високите си стойности. За населението в трудоспособна възраст тя е била почти 70 процента. Докато през 2008 година е била 68 на сто. Според икономистите увеличената икономическа активност ще продължи. Тя се дължи обаче само на един фактор - неблагоприятните демограф процеси, свързани с намалението на хората в трудоспособна възраст.

Икономистите обаче предупреждават, че в средносрочен план – все по-малко ще е предлагането на труд. Ако икономиката се развива, търсенето на труд ще продължи да нараства, но от 2025 година можем да очакваме все по-малко хора на трудовия пазар. Ако в момента говорим за недостиг на квалифициран труд, то след десет години е твърде вероятно да има въобще недостиг на предлагания труд.

Ситуацията на пазара на труда през 2014 г. Източник: Институт за икономически изследвания при БАН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още