fallback

Гръцката криза изтри 300 млрд. долара пазарна капитализация

Сегашната несигурност за бъдещето на Гърция и на еврозоната е отрова за европейската икономика, смята анализатор

12:33 | 03.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател

Новата ескалация на финансовата и икономическата криза в Гърция унищожи само за няколко дни 300 млрд. долара от пазарната капитализация на публични компании по целия свят.

Според изчисления на одиторската и консултантската компания Ernst & Young (EY) общата пазарна капитализация на 100-те най-големи публични дружества в света е спаднала в периода между 19 юни и 30 юни от 16,6 трлн. до 16,3 трлн. долара.

Особено силно засегнати са петте германски концерна в този списък, поясни EY в петък. 

Пазарните капитализации на Bayer (62-ро място/116 млрд. долара), Volkswagen  (65-то място/110,5 млрд. долара), Daimler  (79-то място/98 млрд. долара), Siemens (93-то място/89 млрд. долара) и  SAP (98-мо място/86,5 млрд. долара) са се свили общо с 22 млрд. долара (около 20 млрд. евро), което съответства на 4 на сто.

Сравнително слабoто евро в средносрочен план се очаква да доведе до повишаване на цените на акциите - специално за германските предприятия, анализира партньорът на EY Томас Хармс, цитиран от DPA.

Въпреки това дълговата криза в Гърция трябва да бъде решена скоро. „Сегашната несигурност за бъдещето на Гърция и с това и на еврозоната е отрова за европейската икономика. Тя натоварва доверието на потребителите и готовността за инвестиции", пояснява той.

Топ 100 списъкът продължава да се оглавява от американски концерни. Осем от десетте публични компании с най-голяма капитализация в света са от САЩ, две – от Китай.

Технологичният концерн Apple продължава да затвърждава топ позицията си. Неговата пазарна капитализация се покачва до 723 млрд. долара, което е с над 75 млрд. долара повече от стойността в края на миналата година. Следват Google (361 млрд. долара пазарна капитализация) и Microsoft (357 млрд. долара).  Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
fallback