fallback

Гръцкото правителство изпрати предложенията си за реформи на Диселблум*

Заседанието на кабинета протече под призиви на демонстранти Гърция да остане в еврозоната

22:20 | 09.07.15 г. 8

Гръцкото правителство е изпратило предложенията си за реформи и бюджетни икономии към 22.30 часа българско време по електронната поща на председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум, предадоха гръцките медии.  Говорител на Диселблум е потвърдил получаването на документа, предаде DPA. 

New Greek proposals received by #Eurogroup president @J_Dijsselbloem, important for institutions to consider these in their assessment

— Michel Reijns (@MichelReijns) July 9, 2015

Програмата за фискални мерки е предпоставка за трета спасителна програма, която правителството на Алексис Ципрас поиска официално в сряда към спасителния механизъм ESM.  

По-рано кабинетът одобри пакета с реформи, предложен от премиера Ципрас, който да бъде представен пред кредиторите и европейските партньори и кредитори, съобщи Financial Times. Пакетът ще бъде разгледан в парламента часове преди да бъде представен в Брюксел.

По-рано депутати от опозиционната „Неа Демократия” бяха категорични, че предложението на премиера ще получи подкрепата от достатъчен брой депутати.

Очевидно правителството в Атина ще изчака до последната възможната минута, отпусната от кредиторите и ще представи предложението си рано сутринта в петък. FT допълни, че гръцките депутати имат готовност за извънредни заседания по всяко време.

Докато траеше заседанието на кабинета, пред сградата на парламента се събра митинг, на който хората настояват страната да остане в еврозоната.

Според туит на анализатора Янис Кутсомитис, цитиран от ВВС, предложението, което Гърция ще направи пред Брюксел ще предвижда фискални мерки (съкратени разходи и увеличени с данъци приходи) за общо 13 милиарда евро, а в замяна страната ще поиска нов заем за 50 млрд. евро.

Гръцките медии съобщават още и за предложенията за увеличаване на някои ставки на данък добавена стойност.

По-рано днес местните издания съобщиха за натиск срещу Ципрас вътре в собствената му партия. Крайнолявото крило на СИРИЗА се обяви против нов заем в замяна на обещания за реформи. 

Предложението на Атина трябва да бъде разгледано от представителите на еврозоната в събота, а след това и от представителите на държавите в целия ЕС в неделя.

Досега Гърция е получила две спасителни програми на обща стойност 240 млрд. евро от своите кредитори. В последните години обаче тези средства не носят положителен ефект – икономиката се свива, безработицата е над 25%, а всеки втори млад човек е без работа.

*Актуализирано в 23.00 часа

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
fallback