fallback

Ханке: Държавите в ЕС са по-скоро заложници, отколкото членове

Стойността на загубата за Острова от търговията с ЕС ще е 0.1% от БВП

18:06 | 26.06.16 г. 9
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз все повече се превръща в клуб, в който никой не би трябвало да иска да членува. Държавите са по-скоро заложници, отколкото членове. Това каза проф. Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс", САЩ, в предаването Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него прогнозираните икономически негативи от напускането на Великобритания са силно преувеличени. 

Пи думите му страната ни има много гъвкава позиция благодарение на валутния борд, който прави лева толкова стабилен, колкото е и еврото. „От една страна, левът е клонинг на еврото и е еднакво стабилен като него. Второто нещо е, че България не допусна диктат по отношение на мигрантите. Страната затегна граничния контрол, което е изключително важно, защото една от големите причини вотът за Brexit да спечели беше именно проблемът с бежанците. И трето, когато НАТО предложи да се извършват военни учения в Черно море, България много правилно отказа", заяви Ханке.

Според него хората трябва да се успокоят за икономическата ситуация при напускане на Великобритания. По негови изчисления стойността на загубата за Острова от търговията с ЕС ще е 0,1% от БВП.

Същевременно Ханке определи като неверни 95% от публикациите в големите финансови издания, дори и тези на Financial Times.

Според него такъв е и случаят с прогнозите за страшните икономически последици от напускането на ЕС. Изчислява, че износът на Великобритания за общността формира едва 12.5% от брутния вътрешен продукт на страната. "Ако те напуснат, в най-лошия случай ще плащат вносните мита, така че цените на британските стоки ще трябва да се свалят с около 4 на сто – колкото са митата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 07.09.22 г.
fallback