IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Европа има вина

Твърде дълго Европейският съюз съзерцава безучастно разпада на демокрацията в Турция – дали от безразличие, или от опортюнизъм

16:28 | 05.11.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският президент Реджеп Таийп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган. Снимка: Ройтерс

И накрая европейските политици просто ще кажат: „Не можехме да предречем това“. Така те говориха след избухването на войната в Сирия, това казаха и след настъплението на бежанската вълна.

И е донякъде вярно – да правиш прогнози в политиката е опасно, често нещата не се развиват по план. В случая с Турция обаче е ясно накъде президентът Реджеп Таийп Ердоган тика страната си – към бездната.  

Само в рамките на една седмица Ердоган замени кмета на кюрдския град Диарбекир Гюлтан Къшанак с официален приемник. Той обяви, че парламентът ще гласува за повторното въвеждане на смъртното наказание, а накрая вкара в ареста 13 служители на Cumhuriyet, един от последните останали опозиционни вестници.

И сякаш това всичко не бе достатъчно, та в петъчните ранни зори Ердоган се погрижи за нов удар срещу правовата държава. Единият от съпредседателите на Демократичната партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ е бил задържан в дома си в Диарбекир, както и още 12 членове на партията. Това впрочем е единствената константа в турската политика – че постоянно всичко се влошава.

Европа твърде дълго гледаше безучастно разпадането на турската демокрация – ту заради безразличие, ту заради опортюнизъм.

След несполучливия военен преврат от 15 юли мнозина се надяваха, че Ердоган все пак може да коригира курса си, може да обърне внимание на критиците си, да изгради нови съюзи. Той се отказа от съдебно преследване срещу хора, които уж го били обидили, и прие председателя на социалдемократите в двореца си.

Но смекчаването на политиката му бе твърде краткотрайно. През есента на 2016 г. се потвърди това, за което мнозина предупреждаваха – Ердоган използва пуча, за да циментира автокрацията си, пише в свой коментар за Der Spiegel Максимилиан Поп.

Но Европа твърде дълго гледаше безучастно разпадането на турската демокрация – ту заради безразличие, ту заради опортюнизъм.

В времената, когато Ердоган (тогава все още като премиер) реформираше държавното устройство и сближаваше Турция към Европа, германският канцлер Ангела Меркел доста рязко отхвърли страната. Турция би могла да се надява най-много на привилегировано партньорство. Това бе първата ѝ голяма грешка.

Втората е договорът за бежанците през пролетта. В споразумението, за разлика от претенциите и твърденията, не става дума за укрепване на закрилата на бежанците. Положението на мигрантите в района на турско-сирийската граница или на гръцките острови все още е ужасяващо. Меркел искаше да успокои Християнсоциалистическия съюз (CSU) и „Алтернатива за Германия“ (AFD) и точно затова се впусна в тази сделка с Ердоган. 

Защо Европа си трае?

Чан Дюндар, някога главен редактор на Cumhuriyet, който сега живее в Берлин, настоява за „ясен, смел сигнал в полза на демокрацията в Турция“ от страна на ЕС. „От години европейците са уж загрижени за ставащото в Турция. Но това не променя нищо“, казва той в интервю за Die Welt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Европа е хваната в капан без каквато и да било възможност да се измъкне.Геополитически Европа е ликвидирана.От една страна имаме Турция,която постоянно изнудва Брюксел за пари,от друга имаме съседни държави потънали в хаос-Ирак,Сирия,Либия...,които постоянно изпращат мигранти.Кашата там я забъркаха американците ,но истинските удари са за Европа.На изток имаме Русия,която самата Европа з ачеркна като партньор,потапяйки се и давейки се в Атлантика,подписвайки СЕТА,която ще я доунищожи.Целта на американците и канадците е да колонизират Европа,пробутвайки и ГМО ***,от които на мъжете им растат цици,а на жените бради и мустаци,тъй като американските храни са бъкани с хормони.Това е за съжаление!Европа ще бъде унищожена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Тия дни Ердоган забранил и Туитър, Фейсбук и Ютуб. Ами нали точно с помощта на Туитър се задържа на власт?! Ако Туитър не бяха пуснали обръщението му, с него бе свършено! Те го пуснаха обаче! А нека *** сега като са прости! Същото е и с медиите. Журналистите тук в Европа от години подкрепят Мюсюлмански братя и ги наричат борци за демокрация, а сега реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Не виждам причина медиите да се оплакват от липса на демокрация щом още в нощта на преврата срещу Ердоган всички, включително и тази, изразиха възмущение от ''военщината'' и съпричастност към демократично избрания турски президент. ЕС няма вина. Той следва само обществените течения, а те се влияят от медиите, а същите тези медии подкрепиха безусловно призивите на джамиите в нощта на преврата - всички на улицата за да опазят ислямската власт на Ердоган и неговата партия - Партия на справедливостта и развитието както е новото име на Мюсюлмански братя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
По-страшното е другото - Ердоган почна да предявява териториални претенции, Гърция оспорва, нашите мълчат. По на запад - немеят. През 1974 година Турция, член на НАТО окупира част от Кипър, страна пълна с гърци. И какво прави НАТО до днес? Ако утре Турция нахлуе в България, как ще реагира НАТО? През това време ПидаРоско плюе по Русия, Цоко гледа Боко как се върти като ветропоказател, къдравата Сю си слага ролките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
психодесните или геьолевите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Ти не реазбра ли че психодесните са те такива. долнимлицемери, коио не виждат по далеч ор носа си поради укмствената си изостаналост...И поради тази причина ще докарат света до лудост и крах....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
simbad12
преди 7 години
Добър коментар, Инвесторе, съгласен съм почтина 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
aldy
преди 7 години
А разпадът на демокрацията в Европа? А неолибералният фашизъм? А оправданият мигрант-изнасилвач на 10-годишно момче?!! Що за дивотии се разиграват там, та да раздават акъл на кило навън? Стига с това безмерно лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Пробвайте "турска пролет " напролет , щото с "турско лято" нищо не стана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още