fallback

САЩ срещу света: Америка на Тръмп и новият световен ред

Ако САЩ започнат едностранно да променят установения световен ред, и други страни ще отвърнат, а това може да ни въвлече в опасна икономическа спирала, пише FT

12:45 | 12.11.16 г. 36

Зашеметяващото поражение на Хилари Клинтън и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е вододел не само за американската политика, но и за целия световен ред, пише Financial Times в свой анализ.

Изглежда, че навлизаме в нова ера на популистки национализъм, в който либералният ред, наложен след края на Втората световна война, е подложен на гневни атаки. Рискът от изпадане в един свят на конкурентни и еднакво гневни национализми е огромен. Ако това се случи, това ще е един от най-важните моменти от световното развитие, равностоен на събитие от ранга на падането на Берлинската стена през 1989 г., посочва изданието.

Начинът, по който Тръмп си извоюва победата, показва социалните измерения на подкрепата, която той получи. Най-изненадващо той получи симпатиите на щатите Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин – индустриални региони, досега здраво свързани с демократите. Може би точно заради това Клинтън дори не си направи труда да води някаква кампания в тези щати заради очакванията, че няма как да не спечели там.

Работниците обаче, засегнати от деиндустриализацията, последваха призива на Тръмп, че ще направи “Америка велика отново” чрез възстановяване на загубените работни места в производството.

Тази история не е нова, тя се поставя. Същото наскоро видяхме и при референдума за Brexit. Привържениците на Великобритания извън Европейския съюз (ЕС) концентрираха усилията си в селските райони и малките населени места. Във Франция гласоподавателите от работническата класа, доскоро симпатизиращи на социалистическата партия, вече се насочват към националистическия Национален фронт на Марин льо Пен.

Популисткият национализъм е далеч по-широко явление, посочва изданието в анализа си. Руският президент Владимир Путин например остава непопулярен сред по-образованите избиратели в големите градове, но има огромна подкрепа сред останалите. Същото се отнася и за президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиера на Унгария Виктор Орбан и т.н.

Социалните класи, определяни днес от нивото на образованието на хората, изглежда се превръщат в най-важният социален фрагмент в индустриализираните и развиващите се страни. Това се задвижва директно от глобализацията и похода на технологиите, улеснени от либералния световен ред.

Когато говорим за по-либерален световен ред ние говорим за система на международната търговия и инвестиции, основани на ясни правила, които подхранват растежа на световната икономика през последните години. Това е система, която позволява устройствата на Apple да бъдат сглобени в Китай и да бъдат доставени на клиентите по целия свят в седмицата преди Коледа, дава пример изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
fallback