fallback

Русия гони 60 американски дипломати

Генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург ще бъде закрито

21:53 | 29.03.18 г. 8

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург, в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулството в Сиатъл, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Лавров добави, че същите реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. 

Сергей и Юлия Скрипал бяха открити в безсъзнание и в критично състояние в английския град Солсбъри на 4 март, припомня БТА. Британските власти обвиниха Русия, че ги е отровила с бойно отровно вещество. Москва решително отрича да е замесена, припомня АП. Няколко десетки държави, включително САЩ, много страни от ЕС и НАТО тази седмица изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. 

На пресконференция в Москва Лавров изтъкна, че експулсирането на руските дипломати последвало след "груб натиск" от страна на САЩ и Великобритания, които принудили техните съюзници "да следват антируски курс", предаде АП. Той отбеляза също, че работата на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а не да потвърди британските заключения.

Руското външно министерство уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус".

Американските представители трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март. Обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат Русия до 5 април. 

Министерството предупреди, че ако САЩ предприемат "още враждебни действия" срещу руските дипломатически представителства, Москва ще отговори реципрочно.

"Ние призоваваме американските власти, които поощряват и раздуват клеветническа кампания срещу нашата страна, да размислят и да прекратят безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", се казва в изявление на руското външно министерство.

Лавров каза още, че Русия свиква на 4 април извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия във връзка със случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. 

"За да има нормален разговор, за да се установи истината, ние официално предложихме на 4 април да се свика извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО, където ще поставим конкретни въпроси, които не един път са поставяни, но ще го направим в обобщен вид", посочи Лавров.

"Разчитам, че нашите западни партньори няма да избягат от честен разговор. В противен случай това ще бъде поредното потвърждение, че всичко случващото се е най-груба провокация", добави руският външен министър.

Междувременно Американският държавен департамент съобщи, че решението на Русия да експулсира 60 американски дипломати показва, че Москва не се интересува от дипломацията и Вашингтон си запазва правото да предприеме допълнителни действия, прададе Ройтерс.

„От предоставения ни списък е ясно, че Руската федерация не се интересува от диалог по важните въпроси за нашите две страни. Запазваме си правото да отговорим“, каза пред репортери говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. 

Всичко за развитията около аферата Скрипал четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
fallback