IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на британски автомобили намалява през октомври

Причината за спада е свитото вътрешно търсене

11:58 | 19.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Броят на произведените британски автомобили пада леко през октомври, след като ръстът в експорта не успя да надделее над спада на търсенето на вътрешния пазар, показват данните на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Производството на автомобили във Великобритания се е свило с 0,7% на годишна база до 148 976 коли, като само произведените за вътрешния пазар са се свили с 8,3%.

Други данни, излезли по-рано през месеца, показват, че новорегистрираните коли на Острова се намалели с 1,1% на годишна база, записвайки първи спад за период от 43 месеца, припомня Ройтерс. В това число влизат и вносните новорегистирани автомобили.

Въпреки това износът се е покачил с 1,5% през миналия месец. Извън Великобритания се продават четири от пет коли, произведени в страната.

За първите десет месеца на годината производството на коли е нараснало с 2,8% на годишна база до 1,32 млн. бр., записвайки най-доброто представяне от 10 години насам.

„Въпреки лекия спад в производството през месеца индустрията показва стабилно производство през годината до сега, най-вече заради износа. Имайки предвид забавянето в някои основни глобални пазари през последните месеци, британската автомобилна индустрия все още остава в силна позиция“, коментира Майк Хоуз, главен изпълнителен директор на SMMT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още