IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова германо-китайска дружба в света на автомобилите

BMW и Daimler предоставят свои платформи на компании от Пекин

14:59 | 08.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от моделите, които BMW произвежда в Китай <span class="st">&ndash;</span> 5-Series. <em>Снимка: BMW</em></p>

Един от моделите, които BMW произвежда в Китай 5-Series. Снимка: BMW

Два от водещите автомобилни концерна - BMW и Daimler, ще предоставят свои технологии на китайски компании за производството на нови модели. Те ще се продават не само на най-големия автомобилен пазар в света, но и в Европа.

BMW предвижда да подпише споразумение с компанията Brilliance Automotive за създаването на напълно нова марка. Това потвърди шефът на отдела за продажби на немския производител Ян Робертсън пред Automotive News. Брандът ще носи името Zhi Nuo, което преведено от китайски означава „обещание”.

Бъдещите модели на Zhi Nuo ще бъдат на базата на кросовъра BMW X1 и на седана BMW 3-Series. Те ще се сглобяват в съвместно предприятие в град Шенян. Предвижда се най-късно до 2 години автомобилите да се продават на пазарите в развиващите се страни, след което да стигнат и до Европа.

В същото време Daimler ще обедини усилия с BAIC (Beijing Auto Industry Group), като ще й предостави собствени платформи. Двата концерна си сътрудничат още от 2005 г., когато създадоха съвместно предприятие. То първоначално произвеждаше Mercedes-Benz E-Class, но след това към този модел се присъединиха също GLK и С-Class.

В последно време обаче продажбите на Mercedes-Benz в Китай спаднаха значително. За първите два месеца на годината компанията продаде в Поднебесната империя 26 800 коли, докато един от основните конкуренти – Audi, реализира 68 000 продажби. За да се опита да промени това, още през февруари Daimler закупи 12% от BAIC (който е предимно с държавно участие) за 640 млн. евро.

Освен BMW и Daimler още редица европейски компании си партнират с китайски производители. Групата PSA Peugeot Citroen например си сътрудничи с Dongfeng, Jaguar Land Rover строи завод съвместно с Chery Automobile, а концернът Volkswagen смята да създаде нова марка електромобили съвместно със SAIC.

Причините за това са законите в Китай, които през последните години стават все по-сурови за чуждестранните производители и все по-удобни за най-многолюдната държава в света. Още подробности вижте тук!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Само наливат вода в мелницата на китайците...А тази китайци са хитри, като 2 милиарда лисици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още