IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW M8 ще струва 250 000 евро

Карбоновата суперкола на баварците обаче все още е под голям въпрос

17:45 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Концепцията <a href="http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/15098-bmw-se-otkazva-ot-ideiata-si-za-nova-superkola/" target="_blank">M1 Hommage</a>. Снимка: BMW</p>

Концепцията M1 Hommage. Снимка: BMW

Слуховете, че BMW готви собствена суперкола, се появяват в световната преса периодично. Според последните данни компанията M GmbH, която разработва спортните модели на баварците, все пак ще се опита да се пребори за създаването на подобна машина. Тя ще носи името М8 и ще струва около четвърт милион евро.

Последната дума за подобно нещо ще има ръководителят на BMW Норберт Райтхофер. Изданието Car&Driver твърди, че шефът на баварците към момента не е много въодушевен от подобно идея. Според него, бензинова суперкола не се вписва в стратегията за развитие на бранда, тъй като BMW се ориентира към използването на алтернативни източници на енергия.

От своя страна шефът на M GmbH – Фридрих Нитшке, е точно на обратното мнение. Той смята, че подобен автомобил ще повиши имиджа на бранда и ще се опита да убеди останалите членове на управата на концерна в правотата си.

Според Car&Driver, за създаването на М8 ще бъде използвана платформата на „екологичната” суперкола i8. Бензиновият модел обаче ще получи 4.4 литров двигател, който инженерите от M GmbH ще могат да форсират до 650 к.с. Каросерията на колата ще е от карбон, а скоростната кутия – 7-степенен автомат с двойно сцепление. Планира се теглото на М8 да бъде не повече от 1250 кг.

Ако проектът получи „зелена светлина”, то суперколата ще се появи на бял свят през 2016 г. Баварците вече са готови с примерна цена на разработката си – около 250 000 евро.

Припомняме, че баварците имат модел с името М8, макар и само прототип. Той е разработен през 1990 година, оборудван е с V12 двигател, но така и не се появява на бял свят. Още за този модел вижте ТУК.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още