IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета кола на старо в Германия е с подправен километраж

Изследване на ADAC установи, че държавата губи 6 млрд. годишно от фалшификациите

11:33 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Всяка трета кола на старо в Германия е с подправен километраж

Всеки трети автомобил в Германия, който се продава на старо, е с подправен километраж. Това установи изследването "Мултимедия и безопасност", проведено от германския автомобилен клуб ADAC съвместно с учени от университета в Магдебург.

Резултатите от проучването бяха обявени от Deutsche Welle. От тях става ясно, че дори голяма част от известните като педантични и придържащи се към правилата немци са готови да извършат измама, когато става дума за продажба на стар автомобил на по-висока цена. А вредите на държавата, които се нанасят от това, са за около 6 млрд. евро годишно.

Основният проблем е, че устройството, с което може да се превърти назад километража на автомобил, се продава легално в Германия срещу 7000 евро. Още повече, че съществуват и редица компании, които предлагат съответната услуга без да се притесняват, че подобно действие се третира като углавно престъпление на страната още от 2005 г. И според законите заради подобно деяние нарушителят може да получи до 1 година затвор.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още