IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault-Nissan с пети пореден рекорд на продажбите

Възстановяващият се европейски пазар предизвиква усмивки в алианса

19:33 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Renault показва в последните седмици интересни концепти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Renault показва в последните седмици интересни концепти. Снимка: Ройтерс

Съюзът между производителите на автомобили Renault и Nissan е продал рекорден брой превозни средства през миналата година.

Благодарение на голямото търсене, особено в Китай и Съединените щати, алиансът е успял да продаде 8,3 милиона коли. Това е пети пореден годишен рекорд и съответства на около 10% от глобалния пазар на нови автомобили, обяви компанията. В сравнение с 2012 г.  продажбите са се увеличили с 2,1 на сто.

Като особен успех алиансът отпразнува факта, че Renault е в състояние да увеличи продажбите си на европейския пазар с 2,4 на сто до 1,3 милиона превозни средства. Пазарният дял на компанията на Стария континент се е увеличил с 0,4 процентни пункта до 9,5%.

Негативни числа идват само от руския партньор АвтоВАЗ. Компанията с марката Lada е продала през 2013 г. само 535 634 автомобила. Това е с 12,1 процента по-малко в сравнение с миналата година. За сметка на това обаче Nissan е пласирал 5,1 милиона автомобили - с 3,3% повече в сравнение с 2012 г.

В класацията на най-големите производители на автомобили в света обаче алиансът Renault-Nissan остава зад големите си конкуренти Toyota ( 9,98 милиона превозни средства), Volkswagen ( 9,73 млн.) и General Motors (9,72 млн.).   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още