IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla форсира навлизането си в Европа

Компанията открива нови 30 представителства на континента и планира ръст на продажбите си с 55% за 2014 г.

13:19 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Model S на щанда на компанията в Женева. Снимка: Automedia.bg</em></p>

Model S на щанда на компанията в Женева. Снимка: Automedia.bg

Американският производител на електрически автомобили Tesla Motors планира да увеличи присъствието си на Стария континент, като за целта ще открие 30 нови представителства до края на тази година, съобщава Ройтерс.

Планът на Tesla предвижда и изграждането на още суперзарядни станции на територията на Западна Европа. Те са позиционирани по извънградска пътна мрежа, като всеки собственик на електромобил на компанията може да ги използва напълно безплатно. Зареждането отнема само 20 мин., а електрическият ток се набавя чрез слънчеви панели. До края на годината станциите трябва да покриват поне 50% от територията на Европа.

Компанията има подобен план и за пазара на Азия, където също се откриват нови представителства и зарядни станции. В Tesla Motors се надяват да реализират на пазарите в Европа и Азия два пъти повече продажби, отколкото в Северна Америка. Целта е ръст от 55% при глобалните сделки за 2014 г.

През 2013 година компанията продаде 22 477 нови коли, повечето от които в САЩ. Tesla Motors вече оперира в страни като Белгия, Дания, Германия, Швейцария и Норвегия. През тази година трябва да стартира производството на Tesla Model S с десен волан за пазара на Великобритания. Също до края на 2014 компанията иска да стартира операциите си и на най-големия автомобилен пазар в света - Китай.

За да обезпечи доставките за новите си пазари, Tesla Motors ще увеличи производството на своя единствен към момента модел. Очаква се да стартира строеж на нов завод за батерии в САЩ. Инвестицията е на стойност 5 млрд. долара.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още