IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия оставя огледалата в история

Видеокамерите стават задължителни в колите в САЩ през 2018 г.

15:08 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огледалата за обратно виждане може да отидат в историята. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Огледалата за обратно виждане може да отидат в историята. Снимка: Ройтерс

Огледалата за задно виждане се поставят вече 100 години в автомобилите, но времето им изтича. В съвсем близко бъдеще те ще бъдат заменени от видеокамери, съобщава специализираното онлайн издание Automotive News.

Организацията на производителите на автомобили в САЩ, в която влизат BMW, Chrysler, Ford, GM, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen и Volvo, е поискала от Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) разрешение за използване на камери вместо огледала. Основният им довод е подобряване на аеродинамиката, което ще доведе от своя страна и до снижаване на разхода на гориво.

Искането на организацията е представено на Министерството на транспорта на САЩ, което смята да разработи проектозакон. Ако той бъде приет, всички автомобилни производители в страната задължително ще трябва да оборудват своите автомобили с камери вместо огледала. Законът ще влезе в сила от май 2018 г., като преди това ще бъде изготвен стандарт за безопасност, на който да отговарят самите камери.

В момента Volkswagen използва видеокамери вместо огледала на свръхикономичното купе XL1, а Tesla залага на същата технология при прототипа си Model X, чието излизане в серийно производство предстои. Според главния изпълнителен директор на Tesla Motors Елон Мъск чиновниците в САЩ трудно ще вземат подобно решение, защото „едно е да предлагаш камери като допълнително средство за безопасност, а съвсем друго е да се разчита единствено на тях“.

Все пак авторите на инициативата налагат и ограничения. Основното е с камери да бъдат оборудвани всички автомобили с тегло до 4.5 тона. Някои производители обаче са категорични, че няма да чакат до 2018 г. От Honda обявиха, че всички модели на марката, както и тези на Acura, от 2015 г. ще имат видеокамера в базовото си оборудване.

Още новини за автомобилната индустрия четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още