IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските автомобилни компании обединяват сили за създаване на нови двигатели

В Toyota са готови с технология за повишаване на ефективността при хибридите

12:20 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстративно изображение: Mazda</em></p>

Илюстративно изображение: Mazda

Осемте най-големи японски автомобилни производители обявиха сътрудничество за провеждане на фундаментални изследвания и разработка на нов тип икономични двигатели, съобщава агенция JcNews.

Компаниите Daihatsu, Fuji Heavy Industries, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Toyota и Suzuki ще започнат изследвания за създаване на технология за намаляване на вредните емисии на дизеловите двигатели и за повишаване на коефициента на полезно действие на бензиновите. Всеки един от производителите обаче ще работи напълно самостоятелно, след което информацията ще бъде обменяна с останалите компании в проекта.

От Toyota обявиха, че съвместно с компанията Denso са започнали нова разработка за създаване на полупроводници, които ще позволят подобряване на ефективността на двигателите с около 10 %. Новите полупроводници са създадени на основата на съединението силициев карбид (SiC) и позволяват съществено намаляване на загубата на енергия при хибридните транспортни средства.

„Полупроводниците играят ключова роля в една хибридна система, тъй като регулират предаването на електричество от батериите към електромотора. Те провеждат енергията, създадена при спиране и забавяне, за съхранение в акумулатора. В момента в блока за управление (PCU) се губи около 25% от общия обем на загуби на електроенергия при хибридите. А 20% от тези загуби са именно заради полупроводниците“, съобщават от Toyota.

Новата технология вече се тества в прототипи на японския производител. Първите тестове показват повишение на ефективността на транспортните средства с около 5%. Ако изпитанията бъдат успешни, в Toyota се готвят да внедрят откритието си в серийни хибриди и електрически автомобили.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още