IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторът на „кинетичния“ дизайн напуска Ford

Мартин Смит ще продължи да помага на компанията, но като консултант

16:44 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Смит. <em>Снимка: Ford</em></p>

Мартин Смит. Снимка: Ford

Човекът, създал съвременния Ford Focus, напуска компанията. Авторът на „кинетичния“ дизайн, който сега се използва за най-популярните модели на марката, оглавяваше европейското бюро за дизайн на производителя през последните 10 години.

Мартин Смит е интересен не само с това, че дълги години е работил за автомобилни компании като Porsche, Audi и BMW, но и с начина, по който започва кариерата си. Още от дете англичанинът е голям фен на автомобилите и по тази причина пише писмо на самия Алекс Исигонис – създателя на марката Mini, която и до ден-днешен е запазила своята самобитност.

Младежът иска съвет от знаменития конструктор как да стане автомобилен дизайнер и получава отговор, в който Исигонис лаконично му обяснява, че първо трябва да учи за инженер. Смит веднага се записва в Университета на Ливърпул, а след като го завършва заминава да учи дизайн в Лондон.

През 1973 г. Мартин започва работа в Porsche, след което продължава кариерата си в Audi и BMW. През 1997 г. преминава в General Motors, където работи върху създаването на компактни автомобили. Една от последните му разработки за концерна е концептуаният Opel Insignia, който по-късно се превръща в сериен модел.

От 2004 г. Смит започва работа във Ford, където заема длъжността изпълнителен директор по дизайна в европейското подразделение на марката. Именно той се заема със създаването на новия фирмен дизайн, който вече може да се види навсякъде по света. През 2005 г. излиза концептът Iosis, при който за първи път се появява така нареченият „кинетичен“ дизайн. При серийни автомобили той дебютира на Ford Galaxy и S-Max и продължава с глобалните Fiesta, Focus и Kuga.

Англичанинът ще остане в компанията до края на годината, но дори след това не смята да се оттегля напълно. Смит ще продължи да консултира Ford в областта на дизайна, докато неговото място ще бъде заето от американеца Джоел Пиасковски. Той е създател на новото поколение на Ford Mustang, а в САЩ отговаря за дизайна на пикапа F-150.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още