IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault-Nissan пое контрола над АвтоВАЗ

Френско-японският алианс е уверен в дългосрочните си перспективи в Русия

10:49 | 30.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шефът на Renault-Nissan Карлос Госн при анонсирането на сделката в края на 2012 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шефът на Renault-Nissan Карлос Госн при анонсирането на сделката в края на 2012 г. Снимка: Ройтерс

Френско-японският алианс Renault-Nissan финализира сделката по поемането на контрола над най-големия производител на автомобили в Русия АвтоВАЗ, съобщава Ройтерс.

Сделката, която бе анонсирана през 2012 година и се очаква да бъде подпечатана този месец, е била завършена на 18 юни, посочва агенцията, цитирайки говорителя на Renault-Nissan.

Renault-Nissan вече притежава 67,1% от акциите на холдинга, който контролира АвтоВАЗ. Холдингът, в който руският държавен технологичен конгломерат Rostec притежава останалите акции, от своя страна контролира 74,5% от АвтоВАЗ.

Компанията АвтоВАЗ отчете загуби през миналата година, причинени от слабия руски пазар на автомобили. Наложи се дори да бъдат освободени 13 000 работници от основния завод в Толиати. Веднага след анонсирането на сделката днес обаче акциите ѝ се покачиха с 1,4 пункта.

От френската компания Renault заявяват, че са уверени в дългосрочните си перспективи в Русия въпреки спадащите продажби и задълбочаващия се конфликт в Украйна.

През 2008 година Renault, която притежава 43,4% от Nissan, плати 1 млрд. долара за първоначалните 25% от акциите на АвтоВАЗ.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
М/у другото и аз съм фен на ВАЗ (имам няколко колекционерски екземпляра), но не мога да се изкривя душата и "Нисан" не правят лоши коли , виж за "Рено" ... те тр. се състезават в някаква друга категория , не точно "автомобилие", примерно "Рена" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mmitov
преди 9 години
Язък, ще съсипят хубавата компания!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още