IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ford задмина очакванията, на GM се срина с 80%

Рекордни продажби в САЩ вдигат печалбата на Ford, докато високи разходи орязват тази на General Motors

16:49 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Ford задмина очакванията, на GM се срина с 80%

Американският автомобилен производител Ford Motor отчита ръст на нетната печалба от 6% до 1,3 млрд. долара през второто тримесечие. В същото време другият водещ производител в САЩ – General Motors, реализира спад на тримесечната печалба с 80% до 278 млн. долара, пише Market Watch.

Печалбата на базираната в Диърборн, Мичиган, Ford расте благодарение на рекордни резултати в Северна Америка, силно представяне в Азия и първия тримесечен растеж от три години насам в Европа. Приходите на компанията отчитат лед спад до 37,4 млрд. долара, докато оперативната печалба нараства до 2,59 млрд. долара на годишна база. Резултатите надхвърлят очакванията на анализаторите за печалба от 36 цента на акция.

Нетната печалба на автопроизводителя намалява с 329 млн. долара заради прекратяването на съвместен инвестиционен проект в Русия. Компанията планира да остане на руския пазар, въпреки че бизнесът ѝ там бива ощетяван от забавянето на икономиката и слабата рубла, по думите на изпълнителния директор Боб Шенкс.

Печалбата на компанията преди данъци в САЩ – най-големия ѝ пазар, нараства до рекордните 2,44 млрд. долара през второто тримесечие, спрямо 2,32 млрд. долара година по-рано. Рекордният ръст идва въпреки слабото свиване на приходите и спад с 5% на продажбите на едро. По-ниските разходи също спомагат за доброто представяне, отбелязва Ford.

Слабата печалба в Европа също идва благодарение на ниски разходи и благоприятни валутни курсове. Ford от известно време преструктурира дейността си на Стария континент, съкращавайки персонал и затваряйки своя фабрика в Белгия. „Определено вървим към печалба през 2015 г.“, каза Шенкс.

В Азиатско-тихоокеанския регион печалбата преди данъци се увеличава до 159 млн. долара, теглена от силен растеж в Китай. В Южна Америка, която е и най-проблемният пазар на Ford, компанията отчита загуба от 295 млн. долара, спрямо печалба от 151 млн. долара година по-рано.

Ford потвърждава прогнозата си за годишна печалба преди облагане с данъци между 7 и 8 млрд. долара, спрямо 8,6 млрд. долара печалба за 2013 г.

Междувременно представянето на другия автомобилен гигант General Motors (GM) ярко контрастира с това на Ford. Печалбата на компанията през второто тримесечие се свлича с 80% до 278 млн. долара, спрямо 1,41 млрд. долара година по-рано. Причината е в разходи на стойност 1,5 млрд. долара, свързани с оттеглянето на автомобили от пазара и отделянето на средства за компенсиране на клиенти, пострадали заради дефекти в системата за запалване.

Печалбата на акция от 58 цента все пак отговаря на прогнозите на анализаторите.

За пръв път GM обявява, че ще отдели 400 млн. долара за обезщетения на пострадалите от дефектните автомобили. Програмата започва на първи август и ще продължи до края на годината. Изпълнителният директор Чък Стивънс заяви, че няма таван на броя на обезщетенията, като 400-те млн. долара може да не стигнат и да са нужни още 200 млн. долара.

Представянето на GM през второто тримесечие сочи, че въпреки мащабното изтегляне на автомобили от пазара през тази година – над 29 млн. бройки само в Северна Америка, търсенето на колите на компанията на най-големия ѝ пазар не е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още