IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Европа продължават своя възход и през летните месеци

През юли са регистрирани с 5,6% повече нови автомобили, а през август - с 1,2%, спрямо същите месеци на миналата година

10:21 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на автомобили в Европа продължават своя възход и през летните месеци

Регистрираните нови автомобили в Европейския съюз продължават да се покачват и през летните месеци, оттласквайки се от 17-годишно дъно, отбелязано през юни миналата година, пише WBPOnline.

През юли новите регистрации са с 5,6% повече, а през август – с 2,1%, спрямо същите месеци на 2013 г., сочат последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (European Automobile Manufacturers' Association, или ACEA).

През първите осем месеца на тази година общият брой регистрирани автомобили достига 8 336 159, което е ръст от 0,6% в сравнение със същия период на предходната година.

Покачването се дължи на възстановяването на европейските икономики, на понижаващата се безработица и на цялостното търсене на луксозни стоки, измежду които и на автомобили, което се покачва.

През август регистрациите в някои от най-големите пазари се понижават незначително. Във Франция спадат с 2,6% на годишна база, в Германия – с 0,4%, а в Италия – с 0,2 на сто. Повишение има във Великобритания – с 4,9%, а в Испания – с цели 13,7%.

Данните за периода януари-август са смесени. Във Великобритания АСЕА отчита двуцифрен растеж от 10,1%, а в Испания – рекордните 16,4 на сто. Всички останали водещи пазари записват умерени ръстове, които варират от 1,6% във Франция, през 2,6% в Германия и 3,5% в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още