IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните компактни SUV завладяват още по-голям дял в Европа

Ръстът на продажбите ще бъде осигурен от новите модели на BMW, Land Rover и Mercedes-Benz

16:00 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият Х1. <em>Снимка: BMW</em></p>

Новият Х1. Снимка: BMW

Продажбите на компактни кросовъри в европейския премиум-сегмент за първи път ще прехвърлят половин милион единици през тази година. Това ще стане благодарение на новите модели на BMW, Land Rover и Mercedes-Benz, съобщава изданието Automotive News.

Към момента този сегмент е един от най-динамично развиващите се. През 2010 г. в него са продадени 270 000 бройки, докато според аналитиците на пазара, догодина продажбите на компактните премиум-кросовъри на Стария континент ще достигнат 600 000 единици.

Според резултатите за 2014 г. на първо място по продажби е Audi Q3, следван от Volvo XC60, който записа най-голям ръст – 35%. На трета позиция през миналата година се класира BMW X1. Именно новото поколение на баварския модел се очаква да помогне на компанията да заеме първо място в сегмента през 2016 г. и да остане на него поне 2 години, прогнозират от Automotive News.

През настоящата година конкуренцията в сегмента ще се усили и благодарение на Mercedes-Benz, който ще пусне на пазара своя GLC. Моделът трябва да замени досегашния GLK, като ще се предлага и с десен волан. Това ще му помогне да се наложи на пазара във Великобритания, който е втори по обем в Европа.

За ръста на продажби в сегмента ще помогне и новият Land Rover Discovery Sport, който замени Freelander. Очакванията са резултатите на Discovery Sport да надхвърлят поне два пъти тези на Freelander и да достигнат 40 000 единици.

Най-добре продаваните модели в сегмента през 2014 г. вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още