IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota се похвали с рекордна печалба

Слабата йена е с основен принос за годишния резултат на японската компания, която изнася над половината от продукцията си

14:56 | 08.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тойода: Тази година ще е решителна за компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тойода: Тази година ще е решителна за компанията. Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен гигант Toyota отчете рекордна печалба за изминалата финансова година главно заради слабата йена.

Както обяви най-големият по продажби производител на автомобили в света, оперативната печалба е скочила с 20% до 2,75 трлн. йени (20 милиарда евро). Благодарение на благоприятния валутен курс и спестяването на разходи е бил компенсиран спадът на продажбите.

Чистата печалба за приключилата на 31 март фискална година се покачва с 19,2% до рекордната сума от 2,2 трлн. йени. Приходите от продажби скачат със 6 на сто до 27,2 трлн. йени. За новата фискална година, която приключва на 31 март 2016 г., Toyota очаква леко повишение на оперативната печалба до 2,8 трлн. йени. 

От всички големи японски автопроизводители Toyota се е възползвала най-много от слабостите на местната валута, тъй като компанията изнася повече превозни средства, отколкото Nissan или Honda. Toyota произвежда повече от една трета от всички автомобили в Япония, като продава повече от половината от тях в останалата част на света.

Анализаторите очакват през текущата фискална година да има нова рекордна печалба. Въпреки това слабата йена може вече да не подкрепя толкова много резултатите, колкото през последните две години. Наистина йената остава слаба спрямо щатския долар, но в последно време местната валута поскъпна спрямо други валути като еврото и австралийския долар.

Ето защо бъдещото развитие на концерна ще зависи според пазарните експерти още повече от бъдещата стратегия за растежа на главния изпълнителен директор Акио Тойода, особено след като обозначената от самия Тойода фаза "умишлена пауза" наближава своя край. Toyota се въздържаше да прави нови инвестиции в нови заводи, а вместо това се фокусираше над други неща, като развитието на нови производствени технологии.

„Тази година ще е важен повратен момент за Toyota, дали ще направим сериозна крачка към стабилния растеж, или ще се върнем към стария начин“, каза Тойода, цитиран от Ройтерс. През април компанията обяви, че ще вложи 1,4 млрд. долара в нов завод в Мексико и разширяването на съществуваща фабрика в Китай.

За текущата година Toyota очаква да продаде 10,15 млн. коли след 10,168 млн. броя през изминалата година. Японският концерн се съревновава с Volkswagen за лидерската позиция на пазара. 

За цялата година се повишава и дивидентът от 165 на 200 йени за акция. Освен това Toyota обяви, че ще изкупи собствени акции на стойност 300 млрд. йени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Слабата йена значи. А качествата на автомобилите очевидно нямат никакво значение. Слабата йена е цялата работа. Това финансистите очевидно се мислят за Богове и всичко на този свят е тяхна лична заслуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още