IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-продаваните коли в Европа и САЩ

Вижте класациите по продажби за 2015 година

14:21 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните години автомобилните производители залагат все повече на глобалните модели, които предлагат на всички световни пазари. Шофьорите в различните краища на планетата обаче имат различен вкус, като това се доказва и от статистиката на руското издание Автостат, базирана на данни на аганциите AEB и focus2move.

Данните показват кои са десетте най-добре продавани автомобила в Европа и САЩ за 2015 година. Резултатите обхващат продажбите за периода януари-май на тази година, като предоставят данни за броя на реализирани единици и разликата със същия период на миналата година.

В Европа лидер продължава да бъде Volkswagen Golf, който се представя почти два пъти по-добре от втория в класацията. А той е отново продукт на германската марка Volkswagen - Polo, следван по петите от Renault Clio. В топ 5 попадат още Ford Fiesta и Opel Corsa, а на шеста позиция е кросовърът Nissan Qashqai, който е единственият неевропейски автомобил в класирането.

В САЩ ситуацията е коренно различна. Докато в Европа потребителите избират компактни хечбеци, в САЩ предпочитат големите пикапи. Открай време лидер на този пазар е Ford F-Series, като позицията му остава непроменена и през първите пет месеца на 2015 година. Вторият и третият в класацията са също пикапи - Chevrolet Silverado и Dodge RAM съответно. А останалите коли в топ 10 са почти изцяло продукти на компании от Япония.

Автостат предлага данни и за пазара на Русия, като те обхващат периода от януари до юни. Първенец по продажби е руската гордост Lada Granta, следвана от два корейски автомобила - Hyundai Solaris и Kia Rio. В топ 10 попадат още три модела на АвтоВаз.

Пълната класация вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още