IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите, които ще спасяват Volkswagen

Сред мерките за преодоляване на дизеловия скандал е и спирането на Phaeton

10:41 | 19.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Настоящият Phaeton. Снимка: Volkswagen</p>

Настоящият Phaeton. Снимка: Volkswagen

Преструктурирането на Volkswagen (VW) след скандала с манипулирането на дизеловите мотори вече е в ход и първите мерки бяха официално обявени. Те ще засегнат носещия големи загуби на производителя седан Phaeton, чието производство се спира от март.

От компанията обявиха, че през пролетта ще затворят завода си в Дрезден за реорганизация. Именно в това предприятие се произвежда флагмана на марката. Работниците от завода ще бъдат преназначени в друго предприятие на VW, в което се сглобяват Golf и Passat.

При цена от 89 650 евро VW Phaeton не може да се конкурира с Audi A8, което струва 81 хил. евро, както и с Mercedes-Benz S-Class и BMW 7-Series. За 14 години всеки произведен Phaeton носи по 28 хил. евро загуба на компанията и затова спирането му беше въпрос на време. Появата на ново поколение на модела е под сериозна въпросителна.

Концернът представи и промените в ръководството, които трябва да помогнат за по-бързо преодоляване на щетите, нанесени от Дизелгейт. На ключови позиции са назначени петима нови мениджъри, след като преди това бяха освободени почти половината от ръководителите на различни отдели.

За шеф на отдела за изследвания и разработки във Volkswagen е назначен Улрих Екхорн, който заемаше същия пост през периода 2000-2003 г. Той заема мястото на уволнения през септември Хайнц-Якоб Нойсер. Тогава аналогичните постове в Audi и Porsche напуснаха Улрих Хакенберг и Волганг Хатц.

Новият главен дизайнер на германския производител е Михаел Маер, който от 2004 г. беше начело на дизайнерския отдел на Porsche и разработи модели като Cayenne, Panamera и 918 Spyder. Сега той заменя пенсиониралия се Валтер де Силва.

За шеф на продажбите на Volkswagen е назначен Фред Каплер, за главен отговорник по производството – Волфрам Томас, а Ралф-Терхард Вилнер ще отговаря за цялата продуктова линия на концерна.

Още статии за автомобили четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още