IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да изкупи до 500 хил. дизелови коли в САЩ

Германският концерн е напът да постигне извънсъдебно споразуменине

10:58 | 21.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen и властите в САЩ са постигнали рамково споразумение, според което производителят ще предложи да изкупи обратно от собствениците им близо 500 хил. дизелови автомобила, които са използвали измамния софтуер за манипулиране на американските тестове за емисии, предаде Ройтерс, цитирайки двама души, запознати с темата.

Очаква се по-късно в четвъртък Volkswagen да заяви официално пред федерален съдия в Сан Франциско, че се е съгласила да изкупи обратно до 500 хил. коли с 2.0-литров дизелов двигател, продадени в САЩ, които са надвишили законно допустимите нива на отделяни емисии.

Става дума за версии на седана Jetta, Golf и Audi A3, продавани след 2009 г. Офертата за изкупуване не включва по-големите 3.0-литрови дизелови двигатели, които също са надминавали допустимите обгазявания, включително джипове на Audi и Porsche.

Според германския вестник Welt споразумението ще бъде представено в четвъртък следобед българско време на американския съдия Чарлс Брайер в съда в Сан Франциско. С това ще се предотврати опасността Брайер да открие съдебен процес. Германската компания се стреми да постигне извънсъдебно споразумение. Ултиматумът на съдията изтича в четвъртък следобед в 17 часа местно време. 

Листнатите в САЩ акции на Volkswagen поскъпнаха с почти 6 на сто до 30,95 долара след новината.

Според друг източник германската компания се е съгласила и на фонд за собствениците на тези коли. Той може да е в размер до 1 млрд. долара отвъд разходите за изкупуване на автомобилите, но не е ясно каква сума ще получи всеки собственик.

Говорители на VW, на Министерството на правосъдието на САЩ и на Американската  екологична агенция (EPA), която е второстепенен разпоредител на средства към министерството, са отказали да коментират темата. 

Световният скандал, избухнал през септември миналата година, предизвикан от дизеловите коли със софтуер, който намалява показанията за замърсяващите емисии, засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche.

През октомври американската Федерална комисия по търговия (FTC) започна разследване по случая. 

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
evtimvz
преди 8 години
Дано да ги върнат в Европа та да си купим хубава кола на старо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още