IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци с иск срещу Fiat Chrysler заради укрит дефект

Проблем със скоростна кутия е вкарал 811 000 коли в сервизите

16:32 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собственици на всъдеходи в САЩ заведоха колективен иск срещу Fiat Chrysler, като обвиняват концерна в умишлено прикриване на дефект със скоростната кутия, който вече причини смърта на един човек, съобщава Autonews.

Искът е бил подаден в окръг Ривърсайд, щата Калифорния. В него се казва, че проблемът с лоста за скорости на автоматичната трансмисия е засегнал 811 000 автомобила от моделите Jeep Grand Cherokee (на снимката), Chrysler 300 и Dodge Charger. Оказва се, че въпреки поставянето на селектора в положение за паркиране машината може сама да потегли и да предизвика инцидент.

До момента са регистрирани няколкостотин подобни случая, като един от тях доведе до смъртта на американския актьор Антон Йелчин. Той бе открит мъртъв пред дома си, премазан от автомобила си Jeep Grand Cherokee. Оказва се, че звездата от „Стар Трек” е тръгнал да излиза и спрял да отвори външния портал. Въпреки че скоростният лост бил поставен в положение „паркинг”, колата потеглила сама и притиснала Йелчин към металната вратата, което се оказало фатално.

Националната агенция за безопасност на пътното движение в САЩ (NHTSA) излезе със становище, че смъртта на актьора е причинена от фабричен дефект и разпореди провеждането на сервизна акция на засегнатите автомобили. Ръководството на Fiat Chrysler засега оспорва това, но въпреки това ще прибере машините в своите сервизи за промяна на програмното оборудване на скоростните им кутии.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още