IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Daimler расте със 7% през второто тримесечие

Компанията потвърди прогнозата си за цялата година, като очаква продажбите да се увеличат

14:27 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Автомобилният производител Daimler отчете малко по-висока нетна печалба през трите месеца до юни, което е в резултат на еднократни ефекти и по-слаба печалба от автомобилното подразделението на Mercedes-Benz, съобщава MarketWatch.

Печалбата на базираната в Щутгарт, Германия, автомобилна група беше ударена от изтеглянето на автомобилите с дефектна въздушна възглавница Takata, както и от загубата от повредените или напълно унищожени автомобили при опустошителните взривове в складове за химикали в китайския пристанищен град Тиендзин. Освен това компанията е изправена пред глоба в размер на около 400 млн. евро  във връзка с рекордните парични наказания на ЕК за участие в картел на водещи производители на камиони.

Daimler обяви, че чистата печалба през второто тримесечие е нараснала със 7% до 2,4 млрд. евро спрямо 2,3 млрд. евро година по-рано. Приходите се увеличават с 3% до 38,6 млрд. евро. Приходите на Daimler Trucks, засегнати от слабо развиващите се пазари и забавянето на пазара за камиони в САЩ, се понижиха с 8% през второто тримесечие.

Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) намалява с 12% до 3,3 млрд. евро в периода април – юни.

Разходите за реконструкция на популярния седан E-Class стопиха оперативната печалба на автомобилното подразделение на Mercedes-Benz с 37% до 1,4 млрд. евро през второто тримесечие, намалявайки възвръщаемостта на продажбите до 6,4% от 10,5% преди година. 

Daimler очаква печалбата в подразделението да се подобри през втората половина на годината.

Mercedes е продал над един милион автомобила под марката Mercedes-Benz до края на юни, което представлява увеличение от 12%, изпреварвайки съперника си BMW, който до края на шестия месец от годината е продал 986 557 автомобила, което е ръст от 5,8%.

Audi, която е собственост на Volkswagen, се класира на трето място с 953 200 продадени коли, което представлява увеличение с 5,6%.

В същото време Daimler потвърди прогнозата си за цялата година, като очаква продажбите „да се увеличат значително“, задвижвани от по-големите продажби на автомобилите на Mercedes-Benz. Компанията очаква по-добри резултати и при продажбата на бусове под тази марка. В същото време продажбите на камиони и автобуси най-вероятно ще се понижат.

Германският автомобилен производител очаква леко увеличение на приходите и оперативната печалба през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още