IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникално комби Ferrari излиза на търг

Това Ferrari 365 GTB/4 Daytona е единствено по рода си

16:57 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Gooding &amp; Co&rsquo;s Monterey</p>

Снимка: Gooding & Co’s Monterey

Спортно купе, практичност и достатъчно място за багаж. Тази комбинация е напълно възможна, като в днешно време тези автомобили, обединени по името "Shooting Brake", са много актуални. Страстта към суперкомбитата обаче датира от доста години, като един от първите такива екземпляри е базиран на Ferrari 365 GTB/4 Daytona. Той е произведен в един-единствен брой, като ще бъде предложен на търг на компанията Gooding & Co’s Monterey.

Историята на комбито Ferrari 365 GTB/4 Daytona започва през 70-години на миналия век. В основата е архитектът и предприемач Боб Гителман, който си търсел автомобил, предлагащ невероятната за онези години комбинация от скорост, имидж и практичност. Автокъщата Chinetti Motors приема изискването на Гителман присърце, като му предлага уникална версия на модела Ferrari Daytona - комби с две врати.

С разработката на колата се заема лично Луиджи Кинети-младши, който е син на пилота със същото име, спечелил първата победа за Ferrari в „24 часа на Льо Ман”. Той избира за основа и без това доста смелото в стилистичен план 365GTB/Daytona. Суперкомбито е ръчно изработено от британската компания Panther Westwind и отговаря на 3 критерия - красиво, бързо и практично - също като днешното Ferrari FF.

Трансформацията на Ferrari Daytona в комби засяга най-вече задната част на машината. Тя е напълно променена, като е поставена по-дебела В-колонка, увеличен е задният надвес, използвани са различни фарове, както и голямо остъкление, включващо две извити стъкла на покрива. Промени са направени и в предната част, като те засягат бронята, светлините и решетката.

За донор на спортното комби е използвано употребявано Ferrari Daytona. Работата продължава цели 4 години, като автомобилът е завършен и доставен на Боб Гителман през 1976 година. Информацията сочи, че доработката струва колкото чисто нова Daytona.

Гителман използва автомобила едва до 1980 година, след което го продава. През годините комбито на Ferrari сменя няколко собственика. Настоящият - базираната в Лондон компания за класически автомобили Hexagon Classics, наскоро го обяви за продан, но желаещи така и не се появиха.

Сега Ferrari 365 GTB/4 Daytona отново ще бъде предложен на пазара, но този път на търг. Той ще се състои идния уикенд, като се очаква наддаванията да стигнат до около 1 млн. долара.

Срещу подобна сума може да се закупи добре запазен екземпляр на стандартното Ferrari Daytona. Причина уникалното комби да не предизвиква особен интерес сред колекционерите и любители на ретро колите е, че те търсят напълно оригинални машини, по които не са правени промени или подобрения.

Още снимки - в Automedia.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още