IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да се изправи пред глоби от 20 страни членки на ЕС

ЕК няма право да налага глоби за нарушаване на правилата за защита на потребителите, но координира подобни действия между 20 страни

14:22 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия работи заедно с националните власти на 20 страни членки, за да наложи глоба на Volkswagen и да поиска компенсация за шофьорите заради предполагаемото нарушение на германския автомобилен производител на законите за защита на потребителите на ЕС чрез манипулирани данни за вредните емисии, съобщава The Wall Street Journal.

Европейската комисия смята, че Volkswagen е нарушил два закона от правната рамка за защита на потребителите на ЕС в 20 страни от евросъюза, заяви говорителят Кристиан Вигланд в понеделник. Въпросните правила са директивата за продажба на потребителски стоки и свързаните с тях гаранции и директивата относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители.

Комисията няма право директно да налага глоби или да търси компенсации от компании за нарушаване на правилата за защита на потребителите, но се надява да координира работата на националните власти в налагането на наказания, каза Вигланд.

За усилията на комисията пръв съобщи германският ежедневник Die Welt.

Volkswagen призна преди година, че е инсталирал т.нар. „коригиращи устройства“ в 11 млн. дизелови автомобила, които позволяват манипулирането на тестове за вредни емисии на азотен окис. Оттогава насам базираният във Волфсбург, Германия, производител постигна споразумение за 14,7 млрд. долара с американските власти за покриване на глоби и компенсации за собствениците на 475 хил. автомобила, в които са били инсталирани подобни устройства.

Комисията призова Volkswagen да предложи подобен пакет от компенсации за собствениците на автомобили в ЕС – искане, което компанията отхвърли. Volkswagen заяви, че вече коригира превозните средства след голямо изтегляне и че европейските закони нямат база за искания за компенсации, подобно на това с ЕС.

За разлика от САЩ националните власти в повечето страни от ЕС се придвижват бавно с наказанията срещу Volkswagen. Много правителства се опасяват, че ще изгубят инвестиции и работни места, ако компанията претърпи твърде големи загуби от финансовите и законовите си проблеми. Ако Volkswagen трябва да компенсира по подобен начин собствениците в ЕС, какво в САЩ, компанията ще се изправи пред разходи за поне 40 млрд. долара.

Анализатори от Everscore ISI в понеделник омаловажиха шансовете за голям пакет от компенсации към потребителите в ЕС. „Ще има известни правни наказания в ЕС, но не виждаме рационал за по-широка компенсация на потребителите“, казват те в свое съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още