IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската търсачка Yandex „намери“ пазара на автономни превозни средства

В сътрудничество с Daimler, КАМАЗ и подкрепяната от правителството компания за научни изследвания НАМИ ще се създадат самостоятелно движещи се маршрутки

11:40 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: НАМИ</em></p>

Снимка: НАМИ

Руският гигант в търсенето Yandex представи плановете си за построяването на автономно движещи се маршрутки в сътрудничество с германския автомобилен концерн Daimler, руския производител на камиони КАМАЗ и подкрепяния от правителството  Централен научно-изследователски автомобилен институт НАМИ, предава Ройтерс. 

Това е първият опит на Yandex да навлезе в света на самостоятелно движещите се превозни средства, следвайки примера на американския си конкурент Google и китайския Baidu. Вместо да изгражда софтуера и услугите, Yandex планира да си партнира с НАМИ в областта на изкуствения интелект, разпознаването на гласовете и камерите, които ще се използват от превозното средство.

Като част от споразумението търсачката ще разположи свои устройства в самите маршрутки, които ще се ползват от пътниците за търсене в уеб, гледане на видеа и чат. 

Според представената информация маршрутките ще са за 12 пътници и ще могат да изминават поне 200 км преди да трябва да се зареждат. Последната информация е намек, че става дума за електрически превозни средства, макар че това не е изрично упоменато.

НАМИ ще стартира тестването на превозните средства през 2017 г., но тестовете няма да са на обществени пътища. Това поставя Русия зад някои щати в САЩ и някои страни в Азия и Европа, които вече позволяват на потребителите да тестват своите коли на обществени пътища. 

Руското правителство е свързано с проекта чрез дела си в КАМАЗ и чрез НАМИ. Това може да улесни дружествата да пуснат превозното средство на пазара, особено спрямо конкуренти,  на които може да не бъде разрешено да тестват продуктите си в големите градове, спекулират технологични експерти.

Това не е първият в света проект за самостоятелно движещ се автобус. Швейцарските компании EPFL и Mobility Lab Sion-Valais ще пуснат автобуси по улиците в страната до края на годината.

Yandex вeчe имa cдeлĸи c чyждecтpaнни aвтoмoбилни пpoизвoдитeли, ĸaтo Тоуоtа и Ноndа, и paзpaбoтвa cиcтeми зa нaвигaция, ĸoитo дa бъдaт внeдpeни в ĸoлитe, пpoдaвaни нa пaзapa в cтpaнaтa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още