IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова буря надвисва над Volkswagen

Над 5500 малки акционери и 1100 инвеститора изискват парични обезщетения от концерна от Волфсбург

09:43 | 17.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пред нови трудности в рамките на скандала Дизелгейт се изправя базираният във Волфсбург Volkswagen. Според Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR хиляди акционери настояват за обезщетения в размер на повече от 8 млрд. евро заради щети, нанесени от компанията. Ищците са повече от 5500 малки акционери и над 1100 големи инвеститора.

В момента в съда в Брауншвайг са подадени многобройни нови искове на няколко кантори. Очаква се в началото на следващата седмица работещият в Тюбинген и специализиран в инвестиционно право адвокат Андреас Тилп да подаде съдебни искове на стойност повече от 2 млрд. евро, като по този начин трябва да се избегне давността за вземанията.

Според информацията акционерите в Брауншвайг обвиняват най-големия автомобилен концерн в Европа, че е информирал твърде късно инвеститорите за извършената манипулация. Сега те искат обезщетение заради обезценяването на курса. Тилп още преди половин година подаде искове за 3,25 млрд. евро, а VW отхвърля обвиненията. 

Нови искове се очаква да бъдат подадени и от канторите Nieding и Barth. Те се изчисляват на общо 2,8 млрд. евро. Канторите са били наети от над 4500 малки акционери и над 400 големи инвеститора, сред които и пенсионни фондове от САЩ, застрахователни компании и инвестиционни дружества от арабските емирства. 

Междувременно стана ясно, че американският адвокат Майкъл Хаусфийлд възнамерява да координира на глобално ниво всички искове на купувачите на дизелови автомобили на концерна. В средата на октомври юристът ще се срещне с колеги от Европа, Австралия и Нова Зеландия, на която ще представи плановете си. Хаусфийлд и негови колеги вече извоюваха редица обезщетения за клиенти в САЩ. Там става дума за 500 хил. клиенти на VW, докато на Стария континент около 8,5 млн. купувачи имат автомобил с манипулирания софтуер.

За разлика от него бившият германски вътрешен министър Герхарт Баум се стреми към сключването на извънсъдебно споразумение с компанията. Неговата кантора си сътрудничи с холандската фондация с идеална цел Car Claim, при която са се регистрирали вече 100 хил. клиенти на VW от Европа. „Трябва да стигнем до разумно споразумение с VW", заяви той. По думите му не трябва да се допуска концернът да се сгромоляса.  

Световният скандал със софтуер на VW, намаляващ показанията за замърсяващите емисии на дизелови автомобили, избухна през септември миналата година и засегна силно автомобилния гигант с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche. 

През октомври американската Федерална комисия по търговия (FTC) започна разследване по случая. Броени часове преди края на срока, който бе дал съдията в САЩ за извънсъдебно споразумение, Volkswagen (VW) се съгласи да поправи или да изкупи обратно приблизително 500 хил. дизелови автомобила в САЩ, оборудвани със софтуера за манипулиране на вредните емисии. 

Заради скандала компанията отчете най-високата загуба в корпоративната си история

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 7 години
така става, когато пратиш на един изнудвач. Сдобиваш се с нова глутница рекетьори. Айде фауит и новата фирма "фолксваген-Берлин" - чиста от секви задължениа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , събраха се хиените около падналия бивол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
Стига бе!Съсипахте го този концерн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още