IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да забрани дизеловите модели на VW и Renault

Първите резултати от разследванията на властите ще станат ясни през декември

15:48 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите във Франция ще изискат повече информация от криминалните разследвания на нивото на вредните емисии, отделяни от дизеловите модели на Volkswagen и Renault, преди да забрани продажбата на някои от тези автомобили на вътрешния си пазар. Това обяви пред агенция Ройтерс министърът на околната среда на Франция Сеголен Роял.

Тя допълни, че първите резултати от разследването на софтуеъра, управляващ работата на дизеловите мотори на Renault, ще станат ясни през декември. 



Точно така стартира и глобалният скандал „Дизелгейт” миналата година, когато в Щатите стана ясно, че дизеловите мотори на VW са снабдени със софтуеър, който осигурява ниски вредни емисии, когато моторът се проверява, а след връща двигателя към нормалната му дейност и следва увеличаване до 40 пъти на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата.

След избухването на „Дизелгейт” всички производители на дизелови автомобили трябваше да декларират, че моторите им не работят на принципа, възприет от Volkswagen.

В същото време вече е потвърдено, че Renault, Opel и FIAT използват софтуеър, който ръководи работата на двигателите и който осигурява отделянето на повече вредни емисии при определени условия.

Експертите не са на едно мнение дали използването на такъв софтуер е законно в ЕС, но законите в Европа позволяват употребата му ако тези програми са нужни за предпазване на двигателя.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още