IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел подготвя солени глоби за фалшиви данни за емисиите от коли

Автомобилните компании, които манипулират данните за нивото на отделените газове, да платят глоба от 30 хил. евро на автомобил, препоръчва ЕП

12:25 | 05.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) преразгледа регламента за одобряване на типа моторни средства за продажба в Европейския съюз, чрез което ще се подобри контрола върху работата на надзорните органи. Това е част от мерките за по-строго измерване на емисиите въглероден диоксид от автомобилната индустрия.

От институцията са изготвили предложение за създаване на механизъм за санкциониране на компаниите, които представят фалшиви данни за емисиите на моторни превозни средства. Тепърва предстои неговото обсъждане между трите основни европейски институции - ЕП, Европейска комисия и Европейски съвет.

Идеята на европейските депутати е да бъде наложена глоба от 30 хил. евро на автомобил за производител, който съобщава фалшиви данни за нивото на емисиите от своите превозни средства.

В допълнение европейските депутати поискаха от държавите в общността да направят нови проверки по пътищата, защото измерените в лабораторни условия емисии се оказват много по-ниски от реалните. Препоръката е записана в незаконодателна резолюция, публикувана на сайта на институцията.

Нивото на емисиите от автомобилите влезе в дневния ред на институциите след скандала с колите на Volkswagen. В края на 2015 година стана ясно, че компанията е манипулирала данните за емисиите и това беше засечено от регулаторните органи в САЩ.

По-късно скандалът се разрасна и проучване показа, че само в Европа се движат 29 млн. автомобила, които отделят повече замърсяващи газове от разрешения лимит.

Скандала с емисиите от автомобилната индустрия можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 7 години
Не само WV са виновни всички политици са виновни за дизелгейт. Това че всички мамят си беше обществена тайна. Всички знаеха но се правеха на ***. И какво се случи Хамериканците за да порежат ЕС и то в сърцето (Германия) го оповестиха и им взеха милярди и тези които бяха събрани от Европейските граждани, които от своя страна пийнаха по-една СТУДЕНА ВОДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още