fallback

Renault затваря фабрики заради криптовируса WannaCry

Производителят очаква възстановяване на производството в началото на следващата седмица

15:55 | 14.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалната хакерска атака затрудни производството на френския автомобилен концерн Renault. Няколко фабрики са били засегнати, каза говорител на групата, цитиран от Ройтерс.

Така например производството е било преустановено в Саундвил в северозападната част на Франция, където се правят лекотоварните модели. Технически екипи са на място и се опитват да определят до каква степен системата е засегната от хакерите.

Спряна е продукцията и в словенския завод на компанията в Ново Место, а също така засегнат е и заводът на партньора Nissan в Съндърланд, Великобритания, предава Automedia.bg.

Атаката в петък бе един от най-мащабните случаи на т. нар. ransomware - вирус, който овладява и криптира ключови документи, искайки откуп, за да ги освободи. Прокуратурата в Париж откри разследване по случая, съобщава Ройтерс.

По-рано през уикенда Renault вече призна, че вредоносният софтуер е бил открит в системите на концерна, като са били взети мерки за ограничаване на разпространението му. Румънската дъщерна компания Dacia обяви, че част от производството в румънския град Миовени е засегната от „проблеми в IT системите". Някои служители са били пратени в почивка. 

Френският автомобилен производител очаква да може да възобнови нормалната си продукция в понеделник във фабриките, засегнати от глобална кибератака, съобщи говорител на концерна по-късно.

„Почти всички заводи трябва да могат да възобновят дейността си утре", заяви говорителят в неделя.

И японският производител Nissan обяви, че също е засегнат. Въпреки това нямало никакви щети за производството, поясниха от компанията. По-конкретно става дума за проблеми във фабриката в Съдърланд в Североизточна Англия, където има 7000 служители. 

По време на една от най-големите глобални кибератаки през уикенда бяха парализирани десетки хиляди компютри на корпорации и институции. Особено силно засегната беше британската здравна система. Атаката удари и германския жп оператор Deutsche Bahn.  Вирусът използва в около 100 държави код на американските тайни служби NSA и пролука в операционната система Windows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още