IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изтегля 22 хил. автомобила Porsche Cayenne заради манипулирани емисии

Колите са оборудвани с незаконен софтуер, който трябва да бъде премахнат

22:12 | 27.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия изтегля 22 хил. автомобила Porsche Cayenne, оборудвани с 3-литрови дизелови двигатели, които са оборудвани със софтуер за манипулиране на вредните емисии, съобщи министърът на транспорта на страната Александер Добринд, цитиран от Ройтерс.

Добринд каза пред репортери, че се отказва от сертифицирането на превозните средства, които ще трябва да преминат през софтуерна актуализация.

Porsche съобщи, че софтуерът е „открит“ при вътрешна проверка на излъчваните от моделите вредни емисии, припомня информационната агенция.

Производителят на автомобили е собственост на концерна Volkswagen, който през 2015 г. призна за мащабна манипулация на вредните емисии, излъчвани от автомобили с дизелови двигатели. Скандалът, станал известен като Дизелгейт, струваше на компанията над 20 млрд. долара.

„Въпреки че тези автомобили имат модерна система за почистване на отработените газове, ако този софтуер все пак е там, той е незаконен и трябва да бъде премахнат“, коментира Добринд след седмичното заседание на кабинета на Германия в Берлин.

Предстои изслушване на представители на Volkswagen, за да се прецени доколко е възможно и автомобили от модела Touareg да са оборудвани с такъв софтуер.

Audi, друга премиум марка, собственост на Volkswagen, също се проучва от прокурорите в Мюнхен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още