fallback

И Холандия казва "не" на дизела и бензина

След 2030 г. в страната ще се продават само електрически коли

15:29 | 12.10.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

 Холандия става поредната страна, която планира да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2030 година. Тази програма беше обявена от холандското правителство, като целта ѝ е до 2030 година вредните емисии в страната да бъдат намалени с 49%.

Освен това се планира финансиране с около 4 милиарда евро за използване на по-екологична енергия, като до 2030 г. се планира и затварянето на всички електроцентрали, които работят с въглища. Част от този план е и идеята новопостроените сгради, включително и жилищните, да не бъдат свързвани с газопроводи, т.е ще се търсят други източници на осигуряване на енергия. 

И тъй като колоезденето има огромни традиции в Холандия, страната планира да инвестира 100 милиона евро в развитието на инфраструктурата за колоездачи и да стимулира допълнително използването на велосипеди. Този план е приет от действащото правителство на Холандия, но естествено, няма гаранции, че следващите управляващи ще го подкрепят.

В момента 1 на всеки 50 нови автомобила в Холандия е хибрид или електрически, като властите искат това бързо да се промени.

В същото време стана ясно, че в Париж планират забрана и на бензиновите автомобили до 2030 година, като предишният план беше да бъдат забранени дизеловите коли до 2024 г., когато френската столица ще приеме лятната Олимпиада. 

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още