fallback

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

18:44 | 24.03.18 г. 50
Автор - снимка
Създател

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той. Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят. Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още