fallback

Tesla отчете пето поредно тримесечие с рекордна загуба

Илон Мъск потвърди производствената цел за Model 3 и отрече нуждата от допълнително набиране на капитал, но направи нескопосани коментари пред анализаторите

09:27 | 03.05.18 г. 12
Автор - снимка
Създател

Въпреки отчетената рекордна загуба производителят на електрически автомобили Tesla надхвърли очакванията на пазара за началото на годината. Освен това компанията на технологичния милиардер Илън Мъск съобщи за напредък по проблематичното производство на Model 3, предаде Ройтерс. 

Свободният паричен поток на компанията възлиза на около 1 млрд. долара, след като през последното тримесечие Tesla похарчи 277 милиона долара - необичайно малко благодарение на отложени разходи и на депозитите на клиенти.

Въпреки увеличените разходи главният изпълнителен директор Илън Мъск посочи, че компанията няма да има нужда да набира повече пари, защото върви към сглобяването на около 5 000 броя Model 3 за седмица до края на второто тримесечие. Двукратно отложената цел е от решаващо значение за способността на Tesla да генерира пари и да постигне рентабилност, твърдят цитирани от Wall Street Journal анализатори.

Увеличеният темп на производство, съчетан с плановете за намаляване на капиталовите разходи, трябва да помогне на концерна да генерира положителен паричен поток през втората половина на годината и да бъде печеливш през третото и четвъртото тримесечие.

Това би било голяма промяна спрямо първото тримесечие. В него загубата се е увеличила от 330,3 млн. долара през същия период на миналата година до 709,6 млн. долара (592,1 млн. евро). Това е пето поредно тримесечие с рекордна загуба.

В същото време приходите от продажбите са нараснали с 26% до 3,4 млрд. долара. По този начин резултатите надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Коригираната загуба на акция възлиза на 3,35 долара (предходната година: 1,33 долара). Анализаторите очакваха загуба от 3,54 долара за ценна книга. В резултат на по-добрите от очакванията резултати акциите поскъпнаха с 1,4%.

След няколко нескопосани коментара на Илон Мъск в интернет и в разговора с анализатори обаче книжата поеха силно надолу. Така например предприемачът коментира заглавието „Tesla надмина очакванията“ на Techcrunch в Twitter с „La, la, la“. Тогава все още акциите отчитаха лек ръст, но след подобен странен коментар в разговора с анализаторите след публикуването на тримесечните резултати цената се срина с повече от четири процента.

Малко преди това Мъск отговори на въпроса на анализатора за брутния марж на Tesla: "Продължаваме с YouTube. Тези въпроси са толкова скучни. Това ме изнервя". После той и другите ръководители отговориха на няколко въпроса от фена на Tesla и водещ в Youtube Гейли Ръсел.

Към края на разговора с анализаторите Мъск отново се изяви. Според Bloomberg той е препоръчал на инвеститорите да не купуват акции от компанията си, ако имат проблем с променливи цени.  

За третото и четвъртото тримесечие на 2018 г. Tesla очаква печалба, основана на американския счетоводен стандарт GAAP, и положителен паричен поток. Компанията намали инвестиционните си прогнози за годината от 3,4 млрд. до 3 млрд. долара.

Облекчение сред инвеститорите предизвика фактът, че Tesla потвърди целите си за първия си автомобил за средната класа Model 3 въпреки производствените проблеми и твърди, че до средата на годината ще сглобява по 5000 коли на седмица. Напоследък концернът постига известен напредък след трудния старт на масовото производство. През последната седмица на април Tesla е сглобила 2270 броя Model 3, в края на март броят им бе само 2020. Амбициозните цели на Мъск бяха неспазени по-рано на няколко пъти.

Tesla получи над 400 000 резервации за превозното средство. Главният изпълнителен директор искаше още в края на миналата година производството да стигне 5000 автомобила на седмица. Тази цел беше отложена за края на юни. В края на март Tesla построи едва 2000 Model 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още