fallback

Tesla губи и инженеринговия си ръководител

Дъг Фийлд е последният засега високопоставен мениджър, който напуска компанията

13:12 | 03.07.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инженеринговият директор на американския пионер за електрически автомобили Tesla няма да се завърне в компанията след отпуската си, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознат със ситуацията източник, докато автомобилният производител е изправен пред това да докаже, че може да поддържа производството на седана си Model 3.

Дъг Фийлд, който беше инженерингов старши вицепрезидент, се оттегли от работата си на ръководител по производството за автомобилния производител от Силициевата долина в началото на май. По това време говорител на Tesla каза: „Дъг иска просто малко време да си почине и да прекара със семейството си. Той не е напуснал Tesla”.

Запознати със ситуацията източници са вярвали, че той ще се върне шест седмици по-късно, но той не го направи.

Оттеглянето му е едно от няколкото напускания на мениджъри най-високо ръководно ниво  през последните две години, откакто Tesla се мъчи да пусне на пазара Model 3, чиято цена е по-ниска от останалите ѝ луксозни автомобили, част от плана компанията да се превърне в същински автомобилен производител.

В понеделник Tesla съобщи, че е изпълнила дълго забавената си цел да произвежда по 5000 автомобила Model 3 на седмица и че цели да увеличи производството на 6000 седмично до август.

Освен производството на Model 3 Tesla се стреми да създаде нови продукти, включително и компактния спортен джип Model Y,  за който главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че иска да представи през март и чието производството следва да започне през първата половина на 2020 г.

Производителят на автомобили потвърди в изявление в понеделник за напускането. „След почти пет години в Tesla Дъг Фийлд напусна“, се казва в изявлението. „Искаме да благодарим на Дъг за усилената му работа през годините и за всичко, което направи за Tesla”.

Фийлд не е бил открит за коментар от WSJ. Той е ключов лидер за Tesla от присъединяването си към компанията през 2013 от Apple Inc. Фийлд ръководеше инженеринг дейността на автомобилната компания, а миналата година му беше връчен и надзорът върху продукцията, докато Мъск не се завърна на тази позиция миналата пролет.

Фийлд е допринесъл за по-лесната направа на Model 3 с опростена технологична сложност, за разлика от предишните модели.

Поне 50 от висшите ръководители от Tesla са си тръгнали от компанията през последните 24 месеца, отчасти поради придобиването на SolarCity Corp. Мъск смята, че изпълнителният екип е в съответствие с екипите на другите големи компании и обяви планове за реорганизация на мениджмънта, целящи понижаване на броя на мениджърите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още