fallback

General Motors се насочва към споделено използване на автомобили

Според американската автомобилна компания приложението Maven ще доведе до нови възможности за печалба както за нея, така и за самите потребители

22:20 | 24.07.18 г.

Американският автомобилен концерн General Motors (GM) смята, че в момента много хора проявяват интерес да печелят от личните си автомобили. В тази връзка компанията ще стартира приложение за споделяне на автомобили, което ще функционира под бранда на компанията Maven, информира CNBC.

За GM разширяването на бизнеса към споделено ползване, е стъпка напред към разработването на нови възможности за печалба и нови бизнес звена, които да подкрепят основната политика на компанията – продажбата на нови автомобили.

Клиентите, които притежават коли, произведени от GM след 2015 г., могат да впишат автомобилите в приложението на Maven. Вече одобрените коли ще бъдат на разположение на потребителите, търсещи превоз.

Собствениците на тези коли ще получат 60% от общата печалба за услугата, като останалите 40% от нея ще отиват в GM, която ще предлага и застраховки за наеманите автомобили. 

„Ако желаете да имате достъп до автомобил, ще имате достъп. Вярвам, че това е още един начин да предоставим на нашите клиенти това, което искат“, заяви Джулия Стейн, вицепрезидент на отдела за градска мобилност в General Motors и Maven.

Стейн очаква някои потребители да се насочат към закупуването на по-скъпи автомобили с парите, които ще спечелят от това приложение.

Но не всеки вярва, че това може да се случи.

„Не очаквам купувачите да преминат към по-скъпи автомобили само заради възможността да изкарат повече пари като ги пуснат в приложението“, смята Алекзандър Мериън, директор в AlixPartners.

Мериън предвижда, че ще има между 2 и 3 млн. човека само в САЩ, които биха платили, за да наемат превозно средство чрез приложението за споделено ползване, като този брой включва и много неактивни потребители.

Двете най-големи американски компании за автомобилно споделяне са Turo и Getaround. GM е първият автомобилен концерн, който навлиза в тази област. Компании като BMW и Daimler също стартират свои услуги за споделяне, при които автомобилите ще бъдат притежание на самите производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още