fallback

Мъск иска да отпише Tesla от борсата при цена на акциите ѝ от 420 долара*

Малко преди това стана ясно, че саудитският инвестиционен фонд е натрупал дял за около 2 млрд. долара в Tesla

19:59 | 07.08.18 г. 43

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla скочиха с 8,2%, след като основателят ѝ Илон Мъск заяви в Twitter, че смята да свали компанията от борсата, когато цената на книжата ѝ стигне 420 долара.

Стойността на акциите скочи до 371,15 долара, но след това леко спадна, след като трейдърите започнаха да поставят под съмнение истиността на туита. Последно преди това тя се търгуваше за 360 долара, което вече беше ръст от 5% заради новината, че саудитският държавен фонд е инвестирал в компанията.

Около час след туита обаче акциите на компанията бяха спрени от търговия. В момента на спирането им цената бе достигнала 367 долара, съобщава  CNBC.

В туита си Мъск допълва, че финансирането е подсигурено, без да дава допълнителни детайли за това.

По-късно в блог публикация Мъск заяви, че засега не е взето финално решение, но причината поради която би направил това е да създаде среда, в която Tesla ще може да работи по най-добрия начин.

"Като публична компания ние подлежим на дълбоки колебания в цената на акциите ни, което може да разсее всички, работещи в Tesla, а всички те са акционери", добави той.

Той посочи още, че като публична компания Tesla привлича сериозно обществено внимание, особено от гледна точка на тримесечните си отчети, и това налага "огромен натиск върху Tesla да взима решения, които може да са правилни за даденото тримесечие, но не е задължително да са правилни в дългосрочен план".

През последната година книжата на компанията достигнаха най-ниските си нива от 244,59 долара през април и най-високите си от 389,61 долара през септември. Тя стана публична през 2010 г., а пазарната ѝ капитализация възлиза на 61 млрд. долара. При цена на акциите от 420 долара компанията ще струва 71,3 млрд. долара.

Малко преди туита на Мъска стана ясно, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е натрупал значителен дял в Tesla – последният дързък залог на фонда, управляван от мощния престолонаследник Мохаммед бин Салман.

Саудитският инвестиционен фонд е натрупал неназован дял между 3 и 5% от акциите на производителя на електрически автомобили тази година, посочват запознати източници, цитирани от Financial Times.

На сегашната цена на акция това означава, че делът е на стойност между 1,7 млрд. и 2,9 млрд. долара. Делът, който е под прага от 5%, който изисква публичното му обявяване, прави фонда един от най-големите осем акционера в Tesla, сочат данни на Bloomberg.

Акциите на Tesla скочиха с 4,7% след новината.

Фондът, който има активи за над 250 млрд. долара, първоначално е подходил към Tesla и главния изпълнителен директор Илон Мъск, за да изрази интерес към закупуването на новоемитирани акции в компанията.

Tesla обаче не е предприела действия в отговор на тази заявка, казва един от източниците. Вместо това държавният фонд е поел позицията от вторичните пазари с помощта на JPMorgan. Мъск и Tesla са наясно със собствеността на фонда, казва източникът.

Точният момент на покупката не е ясен, макар че вероятно това се е случило по време на обиколката на престолонаследника в САЩ през март.

Според другия източник фондът и Мъск са в контакт, откакто фондът е купил дял за 3,5 млрд. долара в компанията за споделено пътуване Uber през юни 2016 г.

Мъск се противопоставя на продажбата на нови дялове тази година, макар че кредитната агенция Moody’s и много анализатори на Wall Street твърдят, че той трябва да си създаде по-голям финансов буфер.

Tesla “изгори“ 1,8 млрд. долара през първото полугодие, оставайки с парични резерви за 2,2 млрд. долара в края на юни. Мъск настоява, че производителят на електрически автомобили ще излезе на зелено от към парични средства през последните две тримесечия на годината.

Инвестицията на Саудитска Арабия явно потвърждава твърдението на Мъск от миналата седмица, че „със сигурност можем да привличаме пари“. Шефът на Tesla обаче каза, че би било по-дисциплиниращо, ако не се продават още акции. Той се опитва да докаже на Wall Street, че компанията най-накрая, след 15 години, има финансово устойчив бизнес.

Държавният инвестиционен фонд стои зад усилията за диверсификация на принц Мохаммед, който иска да отдалечи икономиката на страната от зависимостта ѝ от петрол.

Освен в Uber фондът има и още няколко големи инвестиции, включително инвестиция за 45 млрд. долара във фонда Vision Fund на Softbank и ангажимент за до 20 млрд. долара в инфраструктурен фонд, управляван от Blackstone. Освен това направи инвестиция за 400 млн. долара през март в американската Magic Leap, която произвежда очила за „смесена реалност“.

Tesla и JPMorgan са отказали коментар по темата. Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не е бил открит за коментар.

* Текстът е допълнен с новината за спирането на акциите на Teslа от търговия и последващия коментар на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още