fallback

Саудитският държавен фонд инвестира 1 млрд. долара в конкурента на Tesla

Така фондът се впуска в битката за лидерска позиция на пазара на премиум електрически коли

21:38 | 17.09.18 г. 7

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще инвестира над 1 млрд. долара в Lucid Motors, засилвайки конкуренцията пред американския производител на електрически автомобили Tesla, предава Ройтерс.

Финансирането ще позволи на базираната в Силициевата долина Lucid да представи на пазара електрическия си автомобил Lucid Air през 2020 г., заяви фондът в понеделник. Така той се впуска в битката между Mercedes, BMW и подразделенията Audi и Porche на Volkswagen за лидерска позиция на пазара на премиум електрически коли.

Сделката се случва само няколко седмици, след като основателят на Tesla Илон Мъск заяви, че саудитският държавен фонд може да му помогне да свали компанията от борсата. Акциите на Tesla първоначално поевтиняха с 2,2% след новината днес, но след това се възстановиха на положителна територия.

Инвестицията в Lucid, която според фонда е за над 1 млрд. долара, макар че не уточни точно колко, е част от усилията на Саудитска Арабия да изгради екосъобразна икономика, докато продължава напред с плана си Визия 2030, с който се опитва да диферсифицира източниците си на средства и да се отдалечи от петрола.

„Инвестирайки в бързо разширяващия се пазар на електромобили, фондът печели експозиция към дългосрочни възможности за растеж, подкрепя иновациите и технологичното развитие и увеличи приходите и секторната диверсификация на кралство Саудитска Арабия“, заяви представител на фонда.

Получаването на евтин капитал е постоянно предизвикателство за производителите на автомобили, които може да похарчат най-малко по 1 млрд. долара по разработването на един единствен модел.

Базираната в Нюарк, Калифорния, компания Lucid Motors е основана през 2007 г. под името Atieva от Бърнард Це – бивш вицепрезидент и члена на борда на Tesla, и Сам Уен – бивш изпълнителен директор в Oracle и Redback Networks.

Финансирането ще бъде използвано, за да се завърши разработването и тестването на Lucid Air, изграждането на завод в Аризона и старт на производството на автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още