fallback

Комисията по фондовите борси на САЩ заведе дело за измама срещу Илон Мъск *

Комисията заведе съдебно дело срещу основателя на Tesla заради фиаското със свалянето на компанията от борсата

23:42 | 27.09.18 г. 33

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще бъде изправен пред съда по обвинение в измама от Комисията на САЩ по ценните книжа и фондовите борси, съобщава WSJ, позовавайки се на документи, подадени в съда в четвъртък.

Американските регулатори настояват Мъск да напусне компанията, която той спаси от затъване преди 15 години, твърдейки, че със своите туитове той е подвел акционерите ѝ.

В иска си Комисията твърди, че Мъск е направил "погрешни и подвеждащи" изявления и не е успял навременно да уведоми регулаторите за съществени събития, свързани с компанията. Искът, подаден от Комисията по ценните книжа и фондовите борси, се случва след решение в  последния момент от страна на Мъск и неговите адвокати да се бори с дело, вместо да сключи извънсъдебно споразумение.

Заведеното във федералния съд на Манхатън дело заплашва с тежък удар производителя на електрически автомобили от Пало Алто, Калифорния. Неговата марка и Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията на стойност около 50 милиарда долара се дължи на оценката на Wall Street за визията и уменията на Мъск като новатор.

Припомняме, че през август Мъск обяви в Twitter, че обмисля да свали Tesla от борсата, добавяйки, че "финансирането е подсигурено" - скандал, който доведе до сериозното поевтиняване на книжата на компанията.

По-късно Мъск обясни, че води обсъждания с държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и се чувства убеден, че ще бъде уредено финансиране за отписването на Tesla от борсата при цена от 420 долара на акция. В интервю за The New York Times Мъск заяви, че е изчислил цената за сваляне от Wall Street, закръгляйки с 1 долар нагоре стойността на акциите на Tesla в деня на неговия туит с премия от 20%.

Макар че по-късно Мъск се отказа от намеренията си спрямо Tesla, редица институции стартираха разследване срещу него, включително Комисията и Федералната прокуратура.

Tesla не е била назована в делото като подсъдим, но SEC се опитва да забрани на Мъск, най-големият акционер в Tesla и главен изпълнителен директор, да служи като мениджър или директор на публично дружество в САЩ. Акциите на Tesla, които са подложени на силен натиск след опасенията за финансовата мощ на компанията и поведението на Мъск, се понижиха с 9,9% до 277 долара за брой в следборсовата сесия на Nasdaq.

„Това неоправдано действие от страна на SEC ме оставя дълбоко натъжен и разочарован", казва Мъск в изявление. „Винаги съм предприемал действия в най-добрия интерес на истината, прозрачността и инвеститорите. Интегритетът е най-важната ценност в живота ми и фактите ще покажат, че никога не съм компрометирал това по никакъв начин".

Tesla и нейният Борд на директорите съобщиха, че са „напълно уверени в Илон, неговата почтеност и лидерство в компанията".

SEC е изготвила споразумение с Мъск, одобрено от комисарите на агенцията, което се е готвила да внесе в съда в четвъртък сутринта, когато адвокатите на Мъск са се обадили на адвокатите на агенцията в Сан Франциско, за да заявят, че вече не се интересуват от сключването на споразумение , твърди WSJ, цитирайки запознати със случващото се източници. След телефонното обаждане SEC е побързала да изготви иска, който впоследствие е вкарала в съда.  

Делото се нарежда сред най-популярните граждански дела на борсова тематика и  измами в годините. Подаването на иска по-малко от два месеца след туитовете от 7 август отбелязва необичайно бързи действия от страна на агенция, която бе подлагана на критики заради провала ѝ да решава значими случаи по време на финансовата криза.

"Според Мъск той е изчислил цената от 420 долара на акция, базирайки се на премия от 20% върху цената на затваряне на книжата същия ден, тъй като е смятал, че 20% е "стандартна премия" за сделка за отписване на компания от пазара", казва Комисията в иска си. "Тези изчисления са довели до оценка от 419 долара, а Мъск заяви, че е закръглил цената до 420 долара, тъй като наскоро е научил за значението на числото сред почитателите на марихауана и е сметнал, че приятелката му "ще намери това за смешно, което не е страхотна причина за избор на цена".

Исковете срещу Мъск маркират една турбулентна година на безпокойство за производителя на автомобили, чиято пазарна стойност конкурира тази на много по-голямата компания General Motors Co въпреки факта, че Tesla не е реализирала годишна печалба. 

*Актуализирано в 8.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още