fallback

Mitsubishi отстрани Карлос Гон като председател на Борда на директорите

Гласуването за неговото отстраняване се проведе днес, докато продължават спекулациите за евентуалния разпад на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi

15:15 | 26.11.18 г.

Бордът на директорите на японския производител на автомобили Mitsubishi Motors последва примера на Nissan и отстрани Карлос Гон от председателския му пост, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Гон беше арестуван миналия понеделник в Токио заради подозрения във финансови измами и злоупотреба с фирмени средства. 

Гласуването за неговото отстраняване като председател на Борда на директорите в Mitsubishi се проведе в понеделник.

През миналата седмица японският концерн Nissan заяви, че е открил многобройни неправомерни действия от страна на Гон, включително и лично използване на активите на компанията.

В изявление до фондовата борса в Токио Mitsubishi посочи, че Бордът е определил главния изпълнителен директор на компанията Осаму Масуко за свой председател.

Решението е поредният удар за съюза между Mitsubishi, Nissan и Renault, с което се засилват притесненията, че този алианс може да се разпадне.

Президентът на японския автомобилен концерн Nissan Хирото Саикава заяви, че сегашните съюзни отношения с френската група са неравноправни. Саикава посочва това в обръщение към сътрудниците си от компанията.

На свой ред от Renault са категорични, че ще продължат да спазват условията на споразумението за учредяването на алианса от 2002 г. и ще назначат четвърти свой представител в Борда на директорите на Nissan.

За момента Гон запазва позицията си на главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на Renault, но френският автомобилен производител вече поиска временната му замяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още