fallback

Tesla продава свои акции за 5 млрд. долара

Десет големи банки, включително Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley, ще извършат продажбата, като от Tesla не разкриват подробности относно сроковете

18:43 | 08.12.20 г. 10

Американският автомобилен концерн Tesla Inc обяви програма за продажба на свои акции в размер на 5 млрд. долара, отчитайки втори подобен ход в рамките на три месеца. Компанията на Илон Мъск се стреми да осребри впечатляващото поскъпване на своите книжа през тази година. 

Цената на акциите на производителя на електромобили достигна рекордно високо ниво в понеделник (7 декември), повишавайки пазарната капитализация на Tesla до над 600 млрд. долара, допълнително затвърждавайки позицията му на най-високо оценената автомобилна компания в света въпреки малкия производствен мащаб, който отстъпва значително на конкуренти като Toyota Motor, Volkswagen и General Motors.

Десет големи банки, включително Goldman Sachs, Citigroup Global Markets и Morgan Stanley, ще извършат продажбата, заяви автомобилният производител в документ, без да посочва срокове за осъществяването ѝ.

Търсенето на акции на Tesla е допълнително подсилено от решението на S&P Dow Jones Indices да допусне компанията в индекса S&P 500, което я прави един от най-ценните компоненти, присъствали някога в състава на основния бенчмарк в САЩ.

Някои инвеститори и анализатори от Wall Street смятат, че акциите на Tesla се намират в своеобразен балон, докато други предупреждават да не се добавя компанията към S&P 500 при сегашната стойност на книжата ѝ. Средната цена на акциите на анализаторите е 400 долара, което е с 230 долара по-малко от текущата реална пазарна цена.

Общо 670-процентният ръст в стойността на акциите на Tesla през тази година увеличи и състоянието на главния изпълнителен директор Илон Мъск от 27 на 155 млрд. долара, което го превърна във втория най-богат човек в света след Джеф Безос, според Bloomberg Billionaires Index.

През септември Tesla заяви, че ще набере 5 млрд. долара, за да облекчи бъдещия натиск върху дълга, тъй като компанията се стреми да разшири масово производството на съществуващите си автомобили и да изгради нови фабрики близо до Берлин, Германия и Остин, Тексас.

Компанията също така планира да пусне нови серии превозни средства, включително влекача Tesla Semi и футуристичния пикап Cybertruck.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още