fallback

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

Жителите на някои от най-големите градове в Европа се застъпват за инициативата за постепенно премахване на конвенционалните автомобили

21:48 | 12.04.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите на парникови газове, сочи проучване на YouGov, проведено от името на екоактивисти.

От 10 050 респонденти в анкетата 63% споделят, че подкрепят идеята за забрана на превозните средства, използващи петролни горива, в Европа от следващото десетилетие, съобщава Automotive News Europe. 

Онлайн проучването обхваща жители на 15 големи европейски града, включително Лондон, Варшава и Будапеща, като средно 29% от респондентите се противопоставят на идеята за прекратяване на продажбите на бензинови и дизелови коли, докато 8% нямат мнение по въпроса.

Във всички градове мнозинството на подкрепящите забраната варира от 51% в Антверпен и Берлин до 77 на сто в Рим.

Базираната в Брюксел природозащитна организация „Транспорт и околна среда“ (T&E), която анкетира хората, настоява Европейската комисия (ЕК) да посочи крайна дата за целия ЕС относно продажбите на конвенционални автомобили в предложенията за политика в областта на климата, които трябва да бъдат представени през юни.

„Хората от градовете са най-силно изложени на токсичните нива на замърсяване на въздуха и искат забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене“, посочва Юлия Полисканова от T&E.

Великобритания, която вече не е член на ЕС, ще забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси през 2030 г.

През септември ЕК заяви, че ще направи оценка на това "в кой момент двигателите с вътрешно горене ще трябва да напуснат пазара", за да се постигне целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г.

Тази година изпълнителният орган на ЕС ще предложи по-строги ограничения на емисиите за автомобилите, както и законодателство за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, въпреки че говорител от Брюксел заяви, че предложенията за по-чист транспорт ще бъдат "технологично неутрални".

Продажбите в ЕС на електрически и плъгин хибридни автомобили нараснаха почти трикратно до над 1 милион превозни средства през 2020 г., като делът им достига около 10 процента от общите продажби.

Миналия месец Австрия, Дания, Нидерландия, както и шест други държави призоваха ЕК да определи краен срок за постепенното прекратяване на продажбите на конвенционални автомобили в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още