IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булмаркет" влага 17 млн. евро за производството на биогорива до 2023 г.

Компанията е единственият производител на фармацевтичен глицерин в България и региона

17:53 | 31.05.21 г. 1
<p>
	<em>Базата на &quot;Булмаркет&quot; край р. Дунав. Снимка: &quot;Булмаркет&quot;</em></p>

Базата на "Булмаркет" край р. Дунав. Снимка: "Булмаркет"

"Булмаркет" ще инвестира 17 млн. евро за производството на биогорива до края на 2022 година, става ясно от съобщение на компанията. Общо за периода ще бъдат вложени 42 млн. евро в различни дейности, сред които за развитието на жп транспорт в размер на 8 млн. евро и изграждане на технологичен парк и база за ремонт и производство на вагони в размер на 9 млн. евро.

Групата произвежда 300 хил. тона биогориво от второ поколение годишно, като през тази година плановете са производството да се увеличи до 360 хил. тона.

За целта 65% от производството ще бъде "захранено" с остатъчни маслени фракции, основно внос от Китай, Малайзия, Виетнам и Индонезия. За тези нужди ще бъде нает склад на едно от големите китайски пристанища, уточняват от компанията.

Изготвен е проект за изграждането на завод за предварителна обработка на използвани масла от кухни с капацитет 165 хил. тона годишно. Стойността на инвестицията е около 12 млн. лева.

Компанията е и единствен производител на фармацевтичен глицерин в България и в региона. Капацитетът е 10 хил. тона годишно, като до края на годината ще бъде изградено производство за още 15 хил. тона. 

Биогоривата от т.нар. "второ поколение", тоест добивани от биомаса, която не се добива от хранителни култури и не е годна за консумация - отпадъци от селското стопанство или използваните мазнини от кухните, пестят с 40% повече емисии от биогоривата от първо поколение. А спрямо минералните горива емисиите са 10 пъти по-малко, коментират още от "Булмаркет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
4i40
преди 2 години
Докато мажовците в ЗХБГ ни харчат парите по футболисти, стадиони, мажоретки и тротинетки, истинските фирми работят и печелят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още